Обявиха младежки архитектурно-дизайнерски онлайн конкурс

28.04.2021 / 12:30 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Той е за проектиране на модулен изнесен офис/място за срещи на открито.

 

Обявиха младежки архитектурно-дизайнерски онлайн конкурс

 

Варна Дизайн Форум кани всички студенти и млади професионалисти (на възраст до 35 г.) в областта на архитектурата и дизайна да участват в открит младежки онлайн конкурс за модулен изнесен офис/място за срещи на открито. Право на участие имат студенти по архитектура, дизайн (индустриален, интериорен, екстериорен), строителни конструкции, както и млади професионалисти до 35 г. (архитекти, дизайнери, строителни инженери, художници, скулптори).

 

Започвайки от тенденцията за т. нар. „фрийланс"/"freelance" работа, засилваща се в последните години, преминавайки през развитието на офисите тип "споделено пространство"/"coworking space", през 2020 г. светът бе изненадан от ново предизвикателство пред работната среда на хората. Глобалната пандемия насочи вниманието ни към безопасността на работното място, свободата да излезем на открито и здравеопазването. 

 

През 2021 г. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова към действия, пораждащи новия Европейски Баухаус. Очаквано, в предстоящите две години, в синхрон с очертаната посока на развитие за държавите, членки на Европейския съюз, множество специалисти - архитекти, дизайнери, творци ще работят или ще се обединяват около идеите на възродените разбирания.

 

Варна Дизайн Форум, подкрепяйки тази инициатива, търси израз на идеите на новия Европейски Баухаус с практически отговори за естетика и отговорност към ефективно екологично бъдеще на обществото. В този смисъл, откритият младежки онлайн конкурс за модулен изнесен офис/място за срещи на открито представлява платформа, от която да се изведе и затвърди единството на технология, утилитарност, естетика, изкуство и културни разбирания. 

 

Проектираният модул трябва да бъде притегателна точка за жители, работещи на територията на Варна и/или други градове, които търсят вдъхновение, смяна на работната среда или, намирайки се на открито, търсят условия за работа. Мястото може да се използва от гостите на града, за да извършат работа чрез своите смарт устройства или да се възползват от предоставените удобства, търсейки информация за забележителности в града, като по този начин започнат от дадена изходна точка опознаването на града, в случая Варна - курорт със стогодишна история. 

 

На финала на конкурса петчленно жури ще избере победител, който освен парична награда, ще получи възможността концепцията на неговия проект да бъде пресъздадена в реален мащаб при осъществяване на последваща инициатива на Варна Дизайн Форум „Реализиране на модулен изнесен офис/място за срещи на открито".

 

Срокове на конкурса     

27.04.2021 г. - Обявяване на конкурса    

17.05.2021 г. - Краен срок за задаване на въпроси от участниците    

13.06.2021 г. до 23:59 часа Българско време (GMT+3) - Краен срок за предаване на проекти

14-16.06.2021 г. - Заседание на техническата комисия    

17-20.06.2021 г. - Журиране на проектите   

21.06.2021 г. - Обявяване на победител, присъждане на награди

 

Първа награда

1000 лв.               

Сертификат за участие

Публикуване в специално издание 

 

Втора награда

750 лв.                 

Сертификат за участие    

Публикуване в специално издание 

 

Трета награда

500 лв.                 

Сертификат за участие    

Публикуване в специално издание 

 

Ще бъде присъдена и поощрителна награда - Грамота на КАБ (Камара на архитектите в България).

 

Всички материали по конкурса са достъпни тук.


 

   още от Новини
   още от Арт