Мултисензорна стая в помощ на децата със специални потребности има в Поморие

21.03.2019 / 11:27 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Стаята е създадена като част от проект „И ние сме тук“, иницииран от Ротари клуб – Поморие със съдействието на общината.

 

В сградата на СУ „Иван Вазов” (начален етап на обучение) беше открита новата мултисензорна стая, предназначена за деца със специални образователни потребности (СОП). Новото помещение ще спомогне да се подобрят условията за равен достъп до образование и успешна социализация на деца с аутизъм, синдром на Аспергер, нарушения в зрението, сензорни увреждания, интегративна дисфункция и хиперактивност с дефицит на вниманието.

 

Мултисензорна стая в помощ на децата със специални потребности има в Поморие

 

По план проектът „И ние сме тук“ трябва да приключи в края на май, но ще направим всичко възможно той да продължи и през новата учебна година, за да може децата и техните родители да се чувстват добре и да знаят, че има къде да получат специално отношение и внимание, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

 

Стаята е предназначена за деца със СОП от 1 до 5 клас и ще бъде отворена от 9.00 до 13.00 часа, от понеделник до петък. Чрез сензорна стимулация, отговаряща на индивидуалните нужди на всеки потребител, най-малките ще имат възможността да изпитат различни сетивни преживявания, а специално разработени игри ще спомагат за развитието на фината моторика, артикулационния апарат и цялостното възприятие на децата за заобикалящата ги среда. В рамките на проекта ще се провеждат консултации с деца и родители от града и общината. Ще бъдат организирани срещи с местните социални работници и обучения на възпитателите, работещи с деца със СОП.

 

Мултисензорна стая в помощ на децата със специални потребности има в Поморие


 

   още от Новини
   още от Любопитно