Инициативата БалкONA продължава до 29 май

20.05.2020 / 11:25 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Идеята е хората да бъдат мотивирани да не игнорират това пространство, а един проект ще спечели професионална реализация от ONA DESIGN.

 

Инициативата БалкONA продължава до 29 майЗа кампанията и възможността чрез интериорния дизайн да създаваме по-красива, по-зелена и по-чиста среда на живот разказа вчера онлайн Милена Добрева - основател на студио ONA Design.  

 

„Балконът и терасата са част от фасадата на сградата и от заобикалящата ни среда. Те са преходни пространства между вън и вътре и при проектирането архитектите вече започнаха да „затрудняват" остъкляването, защото предназначението на балкони и тераси изначално не е да бъдат превръщани в стаи. Много хора не осъзнават какво губят, когато ги „усвояват", каза Милена Добрева и допълни, че като интериорен дизайнер не си позволява да променя проектираната от архитекта тераса или балкон. Разбира се, когато тези пространства са по-големи, те могат да се превърнат в още една чудесна стая на открито, допълни Добрева.

 

Тя отбеляза, че макар вече в новите сгради да има тенденция за повече озеленяване по етажите и околните пространства (особено когато архитектите са и инвеститори), често процентът озеленяване остава на ниво проект. Бих посъветвала хората да купуват жилища от инвеститори, които имат отговорно отношение и са предвидили например озеленени балкони, тераси и покриви, каза Добрева.

 

Инициативата БалкONA продължава до 29 май

 

Липсата на озеленяване обаче могат да коригират и самите собственици. Милена Добрева препоръча като начало да имате концепция за вашия балкон или тераса, да помислите дали тя ще е стилово продължение на преходните стаи или ще е в контраст с тях. Може да изберете изчистена и ненатрапчива визия, или пък по-пищна - като цъфнала градина. Избягвате обаче изграждането на постоянни навеси, които може да замените с тенти и чадъри.

 

Има лесни и практични начини да направите терасата си хубаво място, каза интериорният дизайнер. На пазара ще намерите голямо разнообразие от качествени (и екологични) мебели за градина на открито. Има лесни за прилагане покривни системи с почвен слой за различна растителност. Има майстори, на които може да поръчате решения за покрития и други елементи. А растения си вземете от градински център, защото там ще получите и консултация.

 

Инициативата БалкONA продължава до 29 май

 

Много често хората игнорират тази част от жилището си, защото нямат възможност да инвестират в нея, но се радват да имат проект, който да могат да реализират при възможност, стана дума по време на разговора с Милена Добрева. Беше отбелязано, че много често балконите и терасите в България са превърнати в складове, а те са много подходящи и за възрастни и болни хора, които не могат да излизат по градини, дворове и паркове. Стана дума и за това, че трябва да се мисли изходите и входовете към тях да са предвидени са инвалидни колички.

 

Инициативата БалкONA продължава до 29 май

 

Участвайте в кампанията, защото един от вас може да спечели пълно интериорно преобразяване на балкона си, а други двама ще бъдат наградени с проекти. За да участвате, балконът ви трябва да не е с по-голяма площ от 8 м2, трябва да запишете вашето мотивирано видео или да направите снимки, да разкажете защо искате да имате балкона на своите мечти и да публикувате своето видео или снимки с описание във Facebook групата Na Balkona, а ONA DESIGN ще го сподели и на страницата на конкурса www.balkona.design. Кампанията продължава до 29 май, а победителите ще бъдат обявени на 3 юни.

 

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Градина
   още от Интериорни проекти