Читалня с цветни акценти отвори в училището в Свети Влас

07.04.2016 / 10:29 - citybuildhome.bg
  свежо  

Преобразяването на неизползваемото помещение е по идея на целия колектив и е реализирано с пари от бюджета на училището.

 

Интересна читалня с цветни акценти в интериора и кътове за вдъхновение отвори врати в училището в Свети Влас на 4 април.

 

Читалня с цветни акценти отвори в училището в Свети Влас

 

Решихме да направим среда, в която децата да се отпуснат, да бъдат по-творчески настроени и с това да събудим любопитството им към знанието, литературата и към книгата. Искаме това място да стане среда, която да генерира култура. Искаме в читалнята да се провеждат събития с творци - писатели, художници, общественици, както и да се състоят творчески дискусии тук", сподели директорът Чубрина Стефанова.

 

Специално за обогатяване фонда на читалнята кметът на Несебър дари две книги на автори, живеещи и работещи на територията на общината - „Златната книга на Несебър" от Евтелпа Стойчева и „Помним делата ви" от Иван Бабев. Акцент в интериора на читалнята е преписът на „История славянобългарская", направен от учители на ОУ „ Св. Св. Кирил и Медотий" - Свети Влас и от 28 ученици от всички класове на училището, чиито имена са изписани на последната страница на книгата. 

 

Читалня с цветни акценти отвори в училището в Свети Влас

 

Читалнята е втората интересна идея, която се осъществява на територията на училището в Свети Влас. Първата иновативна придобивка там бе проектът "5 СТАИ". Това е необикновено пространство, което развива сетивата, въображението, артистичните заложби и умствени възможности на учениците в началния етап на тяхното образование. Многофункционалното пространство съвместява класна стая, стая за игри, стая за танци, музикална стая. Всеки кът е обособен чрез специално разработени графики и типографии.

 

Читалня с цветни акценти отвори в училището в Свети Влас

 

Целта на проекта е да се даде възможност на децата да общуват по нов начин. Всичко в това пространство е свързано с екипната работа, със създаване на синхрон, стремим се да провокираме творческото начало у тях", каза директорът тогава.


Нашите проекти са естетични и се опитват да разрешават социални и етични проблеми. Тази година имахме щастието да работим с ръководството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас. Екипът на училището е изключително новаторски и са възприели за своя мисия да възпитат едно много умно, по-добро поколение. Нашата основа цел беше чрез тази стая да възпитаме сетивата на учениците, техните артистични способности, интелектуалния им капацитет. Дизайнът разделя стаята на няколко части", разказа арх. Галина Милкова.

 

Читалня с цветни акценти отвори в училището в Свети Влас

 

"5 СТАИ" е магично и алогично пространство, което придобива смисъл благодарение на петия елемент от проекта - огледална стена, която отразява пространството. В огледалното измерение графичните послания стават четими, а стрелките на часовника с обратен ход се движат в правилната посока. Границата между вълшебната реалност и отразената логична недействителност е потвърждението, че проектите в образователната система могат да бъдат различни и успешни.

 

Читалня с цветни акценти отвори в училището в Свети Влас

 

Образователният проект на Think Forward /Галина Милкова, Недко Николов/ беше награден в изложбата конкурс АрхиМория 2015. Това е поредният прекрасен проект на студиото след FUN ROOM и Творческа стая в ГПАЕ "Гео Милев" в Бургас. 

 

Редактор: Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Любопитно