Български лампи с дебют в Милано

10.05.2017 / 15:31 - citybuildhome.bg
  свежо  

Именно там се заражда и идеята за тях, разказа продуктовият дизайнер Веселка Николова.

 

Български лампи с дебют в МиланоВесела, разкажете малко за Вас.

 

На 30 години съм и доскоро следвах в Магистърска порграма „Пространствен дизайн" към НБУ. Предстои ми да защитя дипломна работа и да завърша. За мен дизайнът е страст, творческо приключение, свобода, изява на безграничността на човешкото въобръжение. От началото на годината съм член на ЧЕРГА и съм безкрайно щастлива, че редом с талантливите дизайнери от групата, мога да представя и своите продукти.

 

Какво Ви вдъхнови за създаването на двете лампи?

 

И двете са вдъхновени от едно мое пътуване до Милано миналата година. Бях там на почивка, но тъй като през повечето дни валеше, прекарвахме доста време по заведения и така случайно се озовахме в едно малко кафене, чийто тъмен интериор и цялостна атмосфера оживя през моето усещане в тези две лампи. 

 

Кажете повече за използваните материали и изработката.

 

И двете висящи лампи са плод на бутикова, ръчна изработка. Всеки един от производствените процеси - от огъването на листовия материал до нанасянето на боята и сглобяването на отделните съставни елементи, е правен на ръка. Те представляват своеобразна симбиоза между съвременни технологии и занаятчийско майсторство, от което личи усет към детайла и усещане за естетика.

 

Български лампи с дебют в Милано

Висяща лампа „Силует"

 

Български лампи с дебют в Милано
Висяща лампа „Корона"

 

Имаше ли трудности при реализацията?

 

Определено срещнах трудности при реализацията/производството на лампите поради спецификата на техните форми, перфорации и множеството процеси, през които трябва да преминат, докато се превърнат в завършен продукт. За големите фирми, които разполагаха с необходимите за производството им машини, те не представляваха интерес. Първо, защото бяха единични бройки, второ - защото работата по тях бе пипкава и обвързана по-скоро с майсторлък, отколкото с чиста автоматизация, трето - защото трябваше да бъдат реализирани в много кратък срок, и не на последно място - изработката им трябваше да е на много високо ниво, което на онзи етап не можеше да се гарантира поради липсата на установена производствена технология за самите лампи.

 

Те бяха просто проект/чертеж на компютърна програма, когато заявих участие за изложението в Милано заедно с ЧЕРГА. Поех истински риск, впускайки се в производството им, но за щастие намерих малка семейна фирма, която се занимава с ръчна изработка на бутикови изделия от метал. Хората вложиха изключително много труд, любов и емоция в изработка на лампите,които бяха готови буквално часове преди да бъдат натоварени и изпратени за изложението Salone Satellite в Милано. Обстоятелствата се стекоха съвсем логично и техният дебют бе именно в града, където се зароди и идеята за тях.

 

Български лампи с дебют в Милано

Висяща лампа „Силует"

 

Български лампи с дебют в Милано

Висяща лампа „Корона"

 

Какви са впечатленията Ви от изложението Salone Satellite?

 

Тъй като не присъствах лично, от колегите от ЧЕРГА зная, че е имало значителен интерес към нашият щанд и продуктите ни. Това се доказва и от поканите, които получихме за участия на дизайн изложения в Москва, Лондон, Варшава и др. От клиповете, които пак колегите от ЧЕРГА споделиха, видях колко динамично, мащабно и същевременно изтощително е било това изложение и все пак за нас бе чест да сме част от това събитие, което диктува тенденциите в дизайна в световен мащаб.

 

Лампите бяха и на щанда ЧЕРГА на изложението „Светът на мебелите" в Интер Експо Център в София. Кои са другите Ви участия в изложения и изложби?

 

Тези две лампи са първите ми професионално изработени, които участват и на такива значими изложения. Преди това съм участвала с изработени от мен лампи по студентските ми проекти на изложби, организирани от Департамент „Дизайн" към НБУ в галерия „Арт алея", Арт център „Степен вълк", Dada Cultural Bar, както и самостоятелното ми участие в изложба/базар за ръчно изработени лампи на Underground gallery/studio.

 

Български лампи с дебют в Милано 

Снимката е от изложба в Арт център „Степен вълк", където бе изложен студентски проект на Веселка за редизайн на стол - ''Между две криле"

 

Български лампи с дебют в Милано

 

 

Интервю на Ема Димитрова

 

От днес до 25 май лампите Silhouette и Crown ще бъдат част от общата изложба на СБХ - „БЪЛГАРСКИ ДИЗАЙН 2017", за която вече ви съобщихме в CityBuildHOME.bg.


 

   още от Новини
   още от Изложения
   още от Осветление
   още от Интервюта