Върховете на Пирин

25.04.2016 / 13:25 - citybuildhome.bg
  свежо  

Вдъхновени от необятните кътчета на планината, закачалките по проект на Aтелие ТРИОН придобиват формите и визията на трите върха, носещи нежните имена Синаница, Куклите и Самодивски връх.

 

Върховете на Пирин

 

Проектът „Върховете на Пирин" включва три дизайна на стенни закачалки. Идеята стартира преди повече от година с инициатива "Дядо Коледа на хижа". В навечерието на Коледните празници 5 хижи получиха нетрадиционен подарък - закачалка от стари ски.

 

Някои от ските, използвани за изработката на трите нови дизайна, са намерени в изоставения комплекс Конярника на Витоша, други са получени като непотребни остарели модели от гардероби в Самоков. В текста под закачалките авторите акцентират върху част от проблемите на днешното време и човешкия фактор. 

 

Върховете на Пирин

Снегът е бялата зимна обвивка на нашия свят, която се грижи за баланса в живота на растенията, почвите, водите, в климата и биоразнообразието. Той е събитие, което има огромно значение за земеделието, транспорта, икономиката и културата. Макар и толкова важен, снегът е на път да се превърне в изчезващ вид. Само след 80 години, 80% от алпийските ски курорти няма да могат да разчитат на естествена снежна покривка, което ще постави под въпрос нуждата от тяхното съществуване и бъдещето на зимните спортове. 

 

Върховете на Пирин

За да наречем себе си „разумният вид", е нужно да поемем отговорност. Докато се чудим къде изчезват снегът и ледниците, правим ли връзка между тях и всекидневните ни действия и решения? Счупени или морално остарели, нашите вещи поемат своя път към сметището, където не изчезват магически, а прекъсват жизнения си цикъл. Преизползването е най-силното оръжие за справяне с проблема с отпадъците и най-ефективния метод за намаляване на вредни емисии от сектора на производството. Креативност, сръчност и желание - това се изисква, за да не се превърнат ските в поредната непотребна вещ! 

 

Върховете на Пирин

Свръхконсумацията е болестта на нашето съвремие - зависимост, завладяла изцяло съзнанието ни. Не е ли свръхпотребителски животът ни днес и защо твърдим, че това е нормално? Нашата планета е създадена, за да бъде хармонична система, в която всеки консумира с мярка. Ако прекрачи границата на установения баланс, човешкият ни вид ще изконсумира собствената си цивилизация като продукт за еднократна употреба! Снегът вече изчезва. Не можем да го задържим. Но можем да регулираме потребителските си навици и да бъдем мъдри в решенията за себе си и природата. 

 

Редактор: Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Арт
   още от Любопитно