3 водещи тенденции при дизайна на офиси

22.05.2019 / 11:52 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

By Дизайница.

 

3 водещи тенденции при дизайна на офиси

 

Трендовете от последните години в интериорите на офисите се свързват най-вече с промяната на работния процес. Отмина времето на типичните кюбикъл офис пространства, където се обезличава индивидуалността на служителя. Вече се толерира свободата и индивидуалността на всеки човек, защото е доказано, че чувствата и емоционалното състояние пряко влияят на продуктивността. Все повече наблюдаваме отворени или споделени офис пространства, където се стимулира общуването, създава се приятна неформална обстановка, и всичко това, за да бъдем по-продуктивни и креативни.

 

3 водещи тенденции при дизайна на офиси

 

ДВИЖЕНИЕТО

 

е главно действащо лице в интериора на новия офис. Статичните работни места са в миналото, днес можем да работим от бюрото, от дивана, от пуф или дори прави. Възможността да променяме позицията на работа е водещ тренд, който се открива и в интериора и организация на съвременния офис. Така обзавеждането вече не е само стандартното бюро, а се използват все повече мебели, характерни за дома, или мебели, подходящи за почивка и забавление.

 

3 водещи тенденции при дизайна на офиси

 

ПРИРОДАТА

 

Друга тенденция е навлизането на природата в офиса. В забързаното ежедневие все по-малко време успяваме да отделим за прекарване природата. За това започваме да внасяме природата в затворените помещения, в които прекарваме голяма част от деня си. Близо една трета от денонощието прекарваме на работа, затова е нормално и в офис пространствата да се появи влиянието на природата. Има изследвания, които изучават влиянието на природата и връзката на човека с корените си и с натуралното. Доказано е, че съществува пряка връзка между продуктивността и връзката с природата и се създава biophilic Design. Така можем да наблюдаваме естествени растения, озеленени стени, естествени материали, натурални цветове в интериорите на офис пространствата.

 

3 водещи тенденции при дизайна на офиси

 

КОМУНИКАЦИЯТА

 

също е важен фактор, който определя дизайна на днешния офис. Общуването се определя като важна част от нашата работа и вече дори се стимулира, за разлика от миналото. Създават се общи пространства, където освен да смениш гледната точка, можеш и да обмениш опит с колегите. Не случайно много актуални са споделените co-working пространствата, където имаш възможност да работиш с хора от различни професии и профили.

 

Доказано е, че развиването на социални умения подобрява нашата креативност, възможност да се справяме в трудни ситуации и нашата работоспособност. Естествено, има моменти, когато трябва да се съсредоточим и изолираме. Затова в съвременния офис се залагат опции за гъвкаво разпределение – използват се подвижни прегради, които обособяват затворени пространства; завеси, които да ни отделят визуално от околните; звукоизолирани кабинки и още други начини да сепарираме самостоятелен работен кът.

 

С развитието на науката зависимостта между естетиката и здравето ни започва още по-категорично да се доказва. Дори Google създадоха технология, която отчита влиянието на интериора върху нас, което потвърждава, че стремежът към по-добър дизайн и среда си заслужава и не трябва да го подценяваме.


 

   още от Новини
   още от Офис