Водещ световен стандарт за измерване на сгради вече и в България

22.02.2017 / 14:21 - citybuildhome.bg
  свежо  

BOMA може да бъде използван в сектор недвижими имоти, собственици на сгради, архитекти и инженери, интериорни дизайнери, брокери и строители.

 

Мапекс, водещата българска геоинформационна компания, е първата организация, която въвежда в България един от най-популярните стандарти за измерване на сгради BOMA. Българските професионалисти в сектора на недвижимите имоти, инвеститори и наематели вече имат достъп до модерен метод за измерване на отдавани площи на офис, търговски, жилищни и производствени сгради, както и такива със смесено предназначение по методология, утвърдена от Института за американски национални стандарти (ANSI).

 

Водещ световен стандарт за измерване на сгради вече и в България

 

BOMA може да бъде използван от всички професионалисти от сектор недвижими имоти, собственици на сгради, архитекти и инженериинтериорни дизайнери, лизингови дружества, управители на активи, оценители, брокери и строители. Методът за пресмятане на площи по стандартите на BOMA се прилага за ново строителство и за съществуващи сгради от всякакъв тип с един или повече ползватели.

 

Според BOMA, измерването на общата застроена площ на всеки етаж се извършва по вътрешния контур на ограждащите го стени. От площта на етажа се изваждат вертикалните пробиви като стълбища, асансьорни шахти, атриуми и ограждащите ги стени. Останалата площ се класифицира и разпределя в зависимост от предназначението си като използваема площ, етажни и сградни сервизни помещения, за да се получи като краен резултат отдаваемата площ за всеки ползвател или наемател.

 

Полученият резултат се базира на ясни и прозрачни критерии, зададени от стандарта и гарантира необходимия баланс на интересите и взаимоотношенията между наемател и наемодател. За разлика, според БДС наемателите плащат за стълбищата и за всички общи части, замерени като застроена площ. 

 

Повече от 100 години BOMA International задава стандартите за измерване на сгради. През 1915, BOMA публикува първия Стандартен метод за измерване на на офис сгради. Американската организация е един от основателите на International Property Measurement Standards Coalition - международната група на професионалните организации, която работи за развитието и прилагането на глобални стандарти за измерване на недвижими имоти.


Асоциацията на собствениците и мениджъри на сгради (Building Owners and Managers Association) или BOMA е организация на 90 американски асоциации и 18 международни организации. Основана през 1907 година, BOMA представлява собствениците и мениджърите на всички видове търговски площи, включително и тези на около един милиард квадратни метра офис пространство в САЩ. BOMA International е световния авторитет и източник на най-добри практики за развитие, управление, лизинг, модели на енергийно потребление и оперативни разходи на сгради, законодателство и регулации и технологично развитие в областта. 


 

   още от Новини
   още от Любопитно