Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

09.11.2020 / 15:12 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Арх. Стилияна Минковска изследва темата за по-хуманна и подкрепяща родилката атмосфера чрез интериор и мебели.

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Ранните планове за професионална реализация на Стиляна Минковска включват най-вече архитектура. След като завършва със специалност "Водно строителство" Строителния техникум (СГСАГ) „Христо Ботев", а приемането на България в Европейския съюз й дава зелена светлина да поеме към Англия, тя прекарва три години следване в Оксфорд и работа в Лондон. Междувременно се увлича от фотографията, но решаващият момент за творческите й търсения се появява, когато осъществява мечтата си - магистратура в лондонската Кралска академия по изкуствата (Royal College of Art). Именно там се посвещава на бременността и родилния процес като тезисен проект.

 

Провокацията е лична - Стилияна забременява по време на следването си, заснема и самото раждане на дъщеря си като част от проекта с цел да задълбочи анализа си на това дали едно раждане наистина започва с физическите усещания на жената или с преценката на болничния персонал. Камера (GoPro) е поставена на главата на акушерката, а филмът е излъчен по време на Work-in-Progress Show в мултиекранна инсталация.

 

Изследването на темата за по-хуманна и подкрепяща родилката атмосфера чрез интериор и мебели отвежда Стилияна в Музея за дизайн в Лондон, който й предлага да бъде една от четиримата избрани за 2019г. резидентни дизайнери на реномираната институация. Процесът приключва с изложба, която продължи до 10 май тази година.

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Меката мебел на арх. Стиляна Минковска е алтернатива на мебелите от родилните отделения. „Исках колекцията да е прогресивна, в същото време топла, приветлива, комфортна и центрирана върху светоусещанията на родилката. Формите са изцяло ергономични, както и еласто-механични, така че да поддържат едно тяло, което преминава през извънземна травма и неизпитан до този момент праг на болка", казва тя за Студио Комплект.

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Първият елемент от серията Ultima Thule е The Labour Silla - за фазата на контракциите. Той е проектиран като прогресивна табуретка, така че жените да могат да намерят комфорт по време на най-болезнената фаза от раждането. Жените могат да се катерят, облягат, клякат, подпират, да бъдат себе си и да следват животинските си инстинкти. За родилките без подобна нужда е столът служи като място за масаж и утеха. 

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Parturition Stool (Родилен стол) е проектиран като тандем. Независимо дали до нея е партньор, родител, приятел или самата акушерка, столът е проектиран така, че родилката да почувства облекчение от това да има на кого да се облегне. Не всички жени обаче желаят тази опора и предпочитат да са сами. Затова долната седалка е внедрила дизайна на дръжки/ръкохватки, на които жените биха могли да се облегнат или да се изправят.

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Solace Chaise (Утешителен шезлонг) е възстановителният елемент. Той е мястото, където жените да имат уединение при кърмене, директна и несмутена връзка с бебето си, възстановяване от травматично преживяване по време на раждане, аборт или спонтанен аборт. Неговият дизайн, заедно с интимния параван, са изработени ергономично, за да осигурят комфорта и нужното време на самота и задушевност, далеч от нежелано наблюдение. 

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Рамките на прототипите са от дърво, а мебелите са тапицирани с винил, наподобяващ кожа, който е издръжлив продукт, използван в сектора на здравеопазването. Той е мек, еластичен, гъвкав и лесен за поддръжка.

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Арх. Минковска работи и в сътрудничество със звуковия дизайнер Лора Селби, с която измислят 10-минутен саундтрак, отвеждащ към звуковата среда в утробата за бебето. За атмосферната светлина тя работи с LED Flex, които създават специфична цветова палитра, пренесена в осветително тяло. Дърводелецът, изработил рамките за столовете, прави и светлинния пръстен, който придава космическия, подобен на утроба блясък. Мекотата играе голяма роля в проекта, а килимът придава домашно усещане.   

 

 

Мебелите на арх. Минковска са тествани от бременни, акушерки, лекари, дули, майки и най-вече - от децата им, които ги приемат като катерушки. Авторът се надява те да могат да се тестват и в болнична среда. „Със сигурност има още много работа по тях и тяхното усъвършенстване. Тепърва трябва да се намери инженерно решение да се направи рамката от стомана или по-устойчив и лек материал. За самата тапицерия, предполагам, че изкуствената кожа е добро решение, както и проучвам различни медицински силикони. Има един доста революционен материал, наречен „Техногел", който е като желе, изобретено специално за болничното легло, но сега се използва за възглавници, стелки и т.н. Предстои още много работа, особено ако работя със здравните заведения, защото те спазват определен шаблон и наръчник по дизайн за изработването на различните си уреди и мебели за болнични среди. В Англия това е сложен процес, а и националната здравна организация е с оскъден бюджет, където иновациите не са приоритет, което е разбираемо. Надявам се да намеря или инвестиция, или начин да продължа проекта, както и да го развия, да създам още мебели, още аксесоари за бременни и родилки, които да направят процеса по-благоприятен и по-спокоен", казва арх. Минковска. 

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Засега за Ultima Thule все още няма покана за производство и въвеждането в родилни зали по света, защото по време на пандемия е много трудно фокусът да бъде отклонен. Сега силите са обединени към откриването на ваксина, към раждане в изолация и към това как да се предпази родилката по време на бременност. „Лека полека светът ще се приспособи към новата си нормалност. Не съм спряла да търся начини. Бих искала да даря колекцията или на болница, където родилки могат да тестват елементите, или на музей, където повече хора могат да се докоснат до тях", казва арх. Минковска. А вие може да го направите до 15 ноември в Credo Bonum Gallery на ул. "Славянска" 2 в София - в рамките на изложбата "Преглед на българския дизайн", част от програмата на Melba Sofia Design Festival 2020. В нея са представени някои от участниците в лансираната в края на карантинната пролет инициатива на Студио Комплект - „Нови модели на ежедневие".

 

Ultima Thule - алтернатива на мебелите от родилните отделения

 

Вижте повече за арх. Стиляна Минковска и нейният проект тук.


 

   още от Новини
   още от Любопитно
   още от Видео