Тенденции в жилищния и обществения интериор

02.04.2019 / 15:00 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Вижте повече за цветовата гама, материали, финиши и популярни стилове от Design Lab – първата “лаборатория” за архитектура и дизайн в България.

 

В Design Lab архитекти и дизайнери изразяват себе си в гъвкава среда с достъп 24/7, в представителни условия за работа, даващи възможност за разгръщане на пълния им творчески потенциал. Материалната база на пространството е добре организирана с оглед лесна работа с клиенти, а най-ценният ресурс - времето, e спестено с ценни партньори.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Снимка: Design Lab

 

На събитието Conceptual Talks в рамките на изложенията "Техномебел" и "Светът на мебелите" в Интер Експо Център в София от Design Lab представиха тенденции в жилищния и обществения интериор.

 

Тренд и популярни стилове

 

Популярните стилове са ART DECO, BOHO, ECO FRIENDLY. Wabi Sabi е трендът. Всички, които обичат красотата на естествените материали и усещането за непреходност, могат да се обърнат към тази тенденция, която прави старите керамични съдове, напуканите дървени повърхности, текстилът от намачкан лен и груба вълна по-актуални от всякога. Wabi Sabi е концепция за живота, която идва от Япония и означава да откриваш красотата в неперфектните неща. Принципите на интериорния дизайн включват естествени материали, неутрални цветове, груби повърхности. Предмети, които носят следите на времето, автентичност, простота и минимализъм. Трендът е и много повече от декорация - той е начин на живот, който означава да сме щастливи с малко неща, но такива, които ни свързват с природата и с миналото.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Източник: Design Lab

 

Цветова гама

 

Институтът Pantone определи най-модерен нюанс за годината - "жив корал". Аксесоари за дома в розово-златисти тонове приятно ще освежат интериора и ще добавят към общата цветова гама живот и топлина.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Източник: Design Lab

 

Главна роля ще играят зелените и дълбоките тъмни цветове, които придават на интериора дълбочина. Акценти са жълто и розово и есенни нюанси - не много ярки, сложни и топли: охра, сьомга, теракота, меко оранжево и бордо. Подобни цветове е възможно да се използват в банята - обичайната монохроматична палитра може да се разреди със студени оттенъци на цветове като зелен, розов, бордо и син. През 2019 година тези нюансите могат да се забележат не само в колекции на плочки и керамогранит, но и в битовата техника, мебелите за баня и дори смесителите.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Източник: Design Lab

 

Материали и финиши

 

За 2019 година финишът е мат. Сред материалите са терацо, бетон, мед и бронз, плюш, мрамор. От разкошен акцент този материал се превръща в главен герой. Той излиза от банята и се разпростира по всички стаи във вид на столове, холни маси, конзоли за предверието, первази и кухненски повърхности. Обърнете внимание - чисто белият мрамор се сменя със зелен, сив или коралов с едри шарки и контрастни оттенъци.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Източник: Design Lab

 

Растителните мотиви се завръщат с двойна сила. Те ще се проявяват не само в обичайните детайли в интериора като принтове или възглавници с листа от тропически дървета, но и в колекциите тапети, керамични плочки, килими, рисувани стени. В дългосрочен план трендът на екзотичните растения върви към своя край. На негово място идва домашната флора: хортензии, фикуси, полски цветя, местни пейзажи и букети от рози.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Източник: ATG Design

 

И малко тенденции в обществения интериор

 

Сред тях са „социалното хранене" - събиране и разделяне на маси, отворени кухни и барове, In-out зони, уютна атмосфера, внимание към акустиката - като лампи със скандинавски мъх и растерен таван от естествено дърво в този Bar&Grill в Кюстендил. Друга тенденция е голяма част от обзавеждането и декорациите да са изработени на местно ниво.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Източник: Мими Фъркова, Ателие 360

 

Продължава и модата на специални кътове или стени за селфита.

 

Тенденции в жилищния и обществения интериор

Снимка: CityBuildHOME.bg

 

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Любопитно
   още от Изложения