Светът е прекрасен, когато си се наспал добре

16.08.2010 / 17:30 - citybuildhome.bg
  свежо  

Що е то култура на съня, как да изберем матрак, на какви критерии трябва да отговаря той, от съществено значение за наспиването ли е възглавницата? Как се прави успешен бизнес в България и наистина ли, ако човек силно иска нещо, то няма начин да не се сбъдне? На тези и на още много определящи качеството ни на живот въпроси отговори изпълнителният директор на ТЕД-БЕД Елин Тодоров.

 

Светът е прекрасен, когато си се наспал добре
Моля, да разкажете за читателите на citybuilhome.bg накратко историята на фирмата ви. Как започнахте да се занимавате с производство на матраци? Как се роди името на компанията?
Баща ми е Тодор, аз съм Елин, а брат ми се казва Димитър. Това са нашите три първи букви и оттам е името на марката ТЕД
Компанията стартира през 1990 г. под наименованието „Стройпроектинвест - ТТ"  с основна дейност строителство. Последва търговия със строителни материали, а по-късно и производството на матраци ТЕД в малка производствена база под наем.
Новата ни фабрика е разположена е на 24 хил. кв.м  разгъната площ, а инвестицията ни в строителство и оборудване е над 11 000 000 EURO. Пуснахме в експлоатация нова производствена линия, съставена от уникални машини на водещи европейски производители - Mammut, Masias, Lamit, Albrecht Baumer. Миналата година се създаде „ТЕД Кепитъл" АД, което обединява различните дейности на фирмата.
Първите матраци върху дървени рамки, които продавахме, бяха тапицирани с дюшелък /плат на раета/. Голямото ми желание беше на пазара да има качествени матраци. От този момент нататък аз обиколих всички изложения за матраци, запознах се с различните машини и технологии за израбитването им и посещавах всички големи фабрики в различни държави. Няма страна в Европа, в която да не съм посетил или лидера, или поне тези, които са в тройката в производството на матраци. И така, от строителен инженер се превърнах в производител на матраци.
Имате повече от 50% пазарен дял в България, непрекъснато завладявате нови европейски пазари. Каква е тайната на успеха ви?
Оценката, която получаваме от чужбина е много висока и аз съм много щастлив. Тя дойде от изключителни професионалисти. Това са водещи личности в бранша и безспорни лидери в собствените си държави - най-големите производители на матраци в Германия, Швеция, Италия, Франция. Това, което ние предлагаме, е конкурентно и по-високо качество, на по-добра цена. Като добавим и емоцията, която влагаме и в преговорите, и в производството на нови продукти, получаваме формулата на успеха. Всъщност, това е и начин да си създадеш лоялни клиенти, обгрижени и сигурни, че получават най-доброто на най-добрата цена.
Защо е толкова важно да се спи на качествен матрак?
Светът изглежда съвсем различно, когато си поел необходимата доза качествен сън. Все повече се увеличава процентът на хората, които започват да осъзнават това. Далеч съм от мисълта, че спокойният сън се дължи само и единствено на матрака, върху който спите. Във всеки случай, матрак, който реагира мигновено на всяко движение, който не напряга мускулите и предоставя добра опора на гръбнака, не е за пренебрегване.
Светът е прекрасен, когато си се наспал добре
Как да изберем матраци за себе си и децата си?
Изборът не е лесен. Чувството за комфорт е индивидуално, и трудно може да разчитате на съвет от приятел. Деликатен е моментът с консултантите, които могат да ви помогнат, ако са действително добри, или да ви объркат, ако сами не са наясно. Интернет също е добър източник на информация. Обикновено се минава през проба-грешка. Най-сигурно е да пробвате матрака още в магазина.
Колко е дълъг животът на един матрак?
Дължината на живота на един матрак зависи от използваните материали за неговата направа, както и от правилната му експлоатация. Спазвайки стриктно инструкциите, можете да увеличите живота му до два пъти.
Има ли отношение възглавницата към пълноценния сън?
Абсолютно! След матрака, а може би и преди него, възглавницата е най-важният компонент за постигането на добрия сън. Ние също работим в тази насока и скоро ще покажем невижади досега неща... Разнообразието, което се предлага на пазара, е в голяма степен измамно. Културата на съня е все още ниска у нас, но ние правим всичко възможно, за да бъдат клиентите ни добре информирани.
Какви са отзивите от участието на колекцията Sensi Scandia на тазгодишното престижно изложение Salone Internazionale del Mobile в Милано?
Изключителни. Аз лично съм много доволен и горд с постигнатото. Имахме честта да бъдем забелязани и поздравени от истински гиганти в мебелната индустрия на световно ниво.
Наистина вярвам, че ако човек силно иска нещо, то няма начин да не се сбъдне. Няма нищо случайно в живота и в бизнеса. Сенси Скандия е бранд създаден с много любов. Когато проектът стартира преди една година, никой не знаеше точно докъде ще ни доведе. Сега, след три успешни изложения, три студиа в различни градове на Европа и стотици контакти и приятели, мога да кажа, че едва успяваме да го догоним.
Светът е прекрасен, когато си се наспал добре
Как се приема от клиентите ви първият рок матрак в света TED ROCK, който в средата на май пуснахте на пазара?
Хората страшно си паднаха по идеята. Матрак със собствен характер - това е ТЕД Рок. Няма значение дали ти допада музиката или не. Навсякъде ме питат откъде се появи "това чудо". Аз нямах никакакъв пръст - нито в разработката, нито в кампанията, въпреки че по принцип участвам навсякъде. ТЕД Рок е изцяло дело на екипа. А аз съм безкрайно горд с него.
Светът е прекрасен, когато си се наспал добре
Какви нови продукти да очакваме от ТЕД-БЕД?
Позволете ми да запазя момента на изненадата. Мога само да ви уверя, че предстои да видите един съвсем нов ТЕД. Ние сме емоционален екип, работим с жар, понякога и ние самите се изненадваме от резултата. Така че следват неща, които никой не очаква!
Интервю на Марина Аврамова
снимки: ТЕД-БЕД


 

   още от Новини
   още от Интервюта