Да спреш времето

08.06.2020 / 11:11 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

В изложбата фотография Александър Сертев се връща назад към многобройните си пътувания по света.

 

Да спреш времето

 

В около 300 фотографии - най-ранните са от 1956 г., още когато е бил студент, художникът споделя видяното и преживяното в продължение на няколко десетилетия. В изложбата са включени и портрети на художници, между които Илия Бешков, Дечко Узунов, Васил Иванов. Кадрите в настоящата изложба са дигитализирани директно от негативите на десетки черно-бели и цветни филми.

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

 

Александър Сертев e роден в София през 1937 година. На 14-годишна възраст започва да усвоява фотографското изкуство в лабораторията на баща си Стоян Сертев, виден камерен музикант, член на световноизвестния струнен квартет „Аврамов" и майстор-фотограф на репродукции на изобразителното изкуство, архитектурни проекти, оперни и театрални постановки и др.

 

Александър Сертев завършва през 1961 г. Художествената академия в София в ателиетата на проф. Илия Бешков и проф. Веселин Стайков. След дипломирането си работи в областта на плаката, приложната и изящната графика, оформлението на книги и приложната и художествената фотография. Овладява многобройни фотографски техники, които прилага в графичните си творби. Участва в над 20 международни изложби и биеналета във Варшава, Мюнхен, Оснабрук, Бърно, Листауел, Лахти, Холивуд, Москва, Монс, Токио, Монтивилие и в над 30 колективни експозиции на български художници в страната и в чужбина. Прави и самостоятелни художествени и фотографски изложби. Пътува винаги със своя фотоапарат, в началото „Лайка", по-късно „Екзакта", „Яшика" 6Х6, а панастоящем един дигитален „Канон" от 2005 г. Направил е хиляди снимки. Първите му цветни диапозитиви са от 1956 г. - за да бъдат проявени, филмите са изпращани в ГДР.

 

Александър Сертев е носител на поредица награди в България, САЩ, Русия, Франция. Плакатите му са изработени в графични техники, новаторски за онези години. Този за балетния конкурс във Варна е най-дълго издаваният български плакат. Една от наградите му, „Награда за ключово изкуство - Холивуд 1980", е за особено фотографско постижение за плаката на българския филм „Кръвта остава". През 2013 г. получава наградата „Златен век" - печат на Симеон Велики.

 

Да спреш времето

 

Да спреш времето

10-27 юни

Галерия на СБХ - ул. „Шипка" 6, етаж 2

Вернисаж - 10 юни, сряда, 17-19 часа


 

   още от Новини
   още от Арт