17 споделени преживявания

27.03.2018 / 14:32 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Свои платна, сътворени за два месеца, представя в Пловдивския културен институт художничката Златка Шеткова.

 

Те са обединени в темата „Елементи", като преплитат усещенията на авторката за измеренията на вятъра, морето и огъня. Връзката между трите елемента са очертани в платната „О, татко... О, майко...", „В прегръдката на огъня" и „Целувката на живота" и са посветени на родителите на художничката. Те са вдъхновени от поезията, танца и спонтанното преживяване на нейната сестра Нели.

 

17 споделени преживявания

 

Златка Шеткова съчетава различни техники - от пастел и акрил до масло. „Шеткова е чудесен живописец и родена за нови неща, която пресъздава духовното и невидимото и го споделя със зрителя, когото обича", каза при откриване на изложбата скулпторът Лина Маджарова. Тя коментира, че в картините е пресъздадена творческата сетивност и търсещия дух на авторката, която повече от 10 години пътува по света, като се открояват нейните визити в Индия, заредени с емоции и вдъхновение.

 

17 споделени преживявания

 

Лина Маджарова ме тласна да направя изложбата. Това са картини, които съм рисувала от едно чисто вътрешно пространство. В тях искам да споделя нещо хармонично, което носи висок заряд поради факта, че е моята вътрешна истина, която съм убедена, че на някакво ниво е свързана с универсалната истина. Това са картини, които знам, че свободно мога да покажа", коментира Златка Шеткова. Тя посочи, че в творбите си споделя своя път, който може да резонира с нечий друг, да е изразен визуално и по този начин да обогати вътрешно нечие преживяване.

 

17 споделени преживявания

 

В част от картините са изобразени образите на деца, които с чистотата и възторга си от живота непосредствено преживяват красотата във всичките й измерения. Според художничката чрез сетивата на децата най-добре може да се докоснем до съвършенството на заобикалящия ни свят. В една от картините се откроява и портрета на 15-годишната й дъщеря - Ема, която с удоволствие споделя вдъхновяващите я творби.   

 

17 споделени преживявания

 

Златка Шеткова има разнообразен творчески път - от участия в общи изложби и пленери до анимация, режисура на музикални клипове, късометражни филми и пърформанси. Нейни шумопоглъщащи картини и платна привличат посетителите на заведения в София и Пловдив. Тя е завършила живопис в класа на проф. Теофан Сокеров в Националната художествена академия, а по-късно специализира в Международния институт за аудиовизуални произведения в Париж. Нейни картини и портрети са притежание на частни колекции в Япония, Индия, Турция, Финландия, Америка, Германия и Австрия.

 

17 споделени преживявания

 

„Елементи" е четвърта изложба за авторката. Може да я видите до 13 април в експозиционната зала на Пловдивския културен институт.


 

   още от Новини
   още от Арт