Как смарт технологиите променят планирането на пространството в дома

05.04.2018 / 14:39 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

„Тук имаме wifi, така че може и да не говорите помежду си“. Ироничният надпис в бар поставя въпроса за промяната на общуването вследствие на новите технологии. А те навлизат бързо и в домовете ни – и ги променят.

 

Как смарт технологиите променят планирането на пространството в домаГодини наред всички мечтаехме за жилищно пространство с отворен план – кухня, тапезария, дневна, работно място – всички зони, плавно преливащи една в друга, щедро осветени, с усещане за широта и общуване със семейството и приятелите. Премахването на стените, където е възможно, и обединяването на пространството беше първата стъпка във функционалното разпределение на дома във всяко съвременно преустройство.

 

Изненада или не, в последно време стените се завръщат, макар и в много варианти. Все по-масовото навлизане на смарт технологиите в ежедневието постепенно доведе до тенденцията за отделяне на самостоятелни зони в интериора – място за игри и работа с лаптопа, за слушане на музика с IPod-a, за гледане на филми и телевизия, за четене на мейлите, за усамотение с телефона... Масата в трапезарията, колкото и да е голяма, не е най-удобното място за новите навици, свързани с „джаджите“, без които не можем.

 

Известно е, че интелигентното планиране на интериора започва с опознаване на начина на живот и нуждите на семейството – от това дали обичат да готвят или се хранят навън, до любимите занимания на всеки в дома. Малки ли са децата? Как ще се променя стаята им с възрастта? От какво има нужда тийнейджърът? Как минава времето на всеки от семейството у дома? Внимателният анализ на съвременния начин на живот показва, че желанието за общуване не изключва обособяването на лично пространство. И ако досега функционалното разпределение на интериора следваше основно идеята за повече флуидност и максимално обединяване, архитектите вече мислят за нови начини, с които да запазят толкова ценното усещане за светлина и простор и в същото време да осигурят ясно разграничение на зоните в дома и лично пространство за всеки.

 

Независимо дали работим с архитект, интериорен дизайнер или сами решаваме разпределението на жилището си съобразно новата тенденция към broken plan (да го наречем „фрагментиран“), ето някои основни неща, с които е необходимо да се съобразим. Примерите, които показваме тук, са от няколко български и чужди интериори, завършени съвсем наскоро – те илюстрират различни архитектурни подходи, свързани с тази тенденция.

 

На фокус – светлината

 

Основната грижа във всяка концепция за жилище с отделни зони е да се запази ценното усещане за светлина – предимство, заради което толкова ценим отворения план. Един от много използваните напоследък подходи е проектиране на вътрешни стени от стъкло – витрини, които решават редица проблеми – пропускат светлината, осигуряват визуална връзка с останалите зони, изолират шума. Витрините – с метални или дървени рамки, плъзгащи се или статични, са красив интериорен акцент, те могат да разделят дневната от стаята за игра на децата, или спалнята от гардеробната зона, кухнята от трапезарията, мястото за срещи от работните места в офиса – изобщо навсякъде, където е необходимо да се запази притока на светлина и визуалната връзка между зоните.

 

Как смарт технологиите променят планирането на пространството в дома

 

Визуална връзка

 

Разделянето на пространството с ниши, нива, стъпала, мебели не означава загуба на усещането за връзка. Оформянето на лични зони с помощта на свободностоящи етажерки, библиотеки, малки разлики в нивата, ниши за сядане пред прозореца, стълба към второ ниво в жилището (ако височината позволява) осигурява възможност за необезпокоявана работа с лаптопа, разговори по телефона, слушане на музика, четене, без да се жертва социалния аспект на общото пространство. Много съвременни мебели също са проектирани с идеята да служат на новите навици, свързани с технологиите – фотьойли с висок гръб, които обгръщат седящия като в гнездо, модулни системи за сядане, които предоставят възможност всеки от семейството да се занимава с любимото си устройство, подвижни мебели, които се местят с лекота при необходимост.

 

Как смарт технологиите променят планирането на пространството в дома

 

Структурни елементи

 

Флуидното (или гъвкаво) функционално разпределение в дневната често се постига с елементи като многофункционални обеми (едновременно библиотека, тв и музика, шкаф за вино), които разделят кухнята от трапезарията и зоната за сядане. Тенденцията в последните години определено се развива към разделяне на кухнята от трапезарията и дневната, дори да е символично – кухненският остров, барплотът или дори по-голямата широчина на вратата между двете зони са достатъчни, за да бъдат едновременно свързани и самостоятелни. Когато архитектурните промени като стени, плъзгащи се врати, нива, стълби не са вариант, а е необходимо да се намери по-лесно и бързо решение за разделяне на общото пространство, леките двустранно отворени етажерки и модулните мебели са най-доброто решение. Дори използването на различна настилка за пода или боядисването на стена в друг цвят може да създаде усещането за място с нова функция в дома.

 

Как смарт технологиите променят планирането на пространството в дома

 

Тенденцията

 

Съвременните технологии са предизвикателство към традиционното разпределение на интериора и ние се адаптираме към промяната сравнително бързо, независимо дали ни харесва или не. Все по-често архитектите срещат изискването за специфични медиа зони – със специална акустика, светлина, електронни устройства. Смартфоните и таблетите вече управляват системите в дома и променят начина, по който хората го обитават. Така че доскорошната представа за перфектното жилище като лофт – широко отворено, с индустриален характер, отстъпва пред комфорта на фрагментираното пространство, в което всеки може да има своето лично място – и да бъде с другите, без да се налага да затваря вратата зад себе си.

 

Как смарт технологиите променят планирането на пространството в дома

 

Текст: Лидия Манолова

Източник: рубриката „Градски тенденции" на инвестиционната компания BLD


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти
   още от Любопитно