В "Славянска беседа" в София ще правят офиси от висок клас

06.11.2019 / 13:20 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Идеята е на двама французи, живеещи в България, а проектът - на Aedes Studio и арх. Андрей Ходкевич.

 

Ксавие Марсеняк и Кристоф Кота купуват т. нар. Офис център Раковски на номер 127. Двамата имат намерение да направят в "Славянска беседа" service офиси и co-working пространство във високия сегмент, пише „Капитал".

 

Предметът на сделката са партер и пет етажа, разполагащи с два асансьора и самостоятелно стълбище, което започва от фоайето и свършва до покрива на сградата. Първи и втори етаж (мецанин 1 и 2) принадлежат на читалище "Славянска беседа" и се ползват от него. Стълбището и асансьорите минават транзитно през тях. Купената част заема около 10% от разгънатата застроена площ на комплекса "Славянска беседа", която според различни източници е между 18 хил. и 20 хил. кв.м, но има самостоятелен вход и това е бившият официален вход на сградата. "Славянска беседа" всъщност е строена като комплекс от няколко модула - читалище, театър и хотел, от който впоследствие е обособен офис центърът. 

 

В работата си по проекта искахме да поставим сградата в контекст - да се чувства, че не си на анонимно място, а си на "Раковска", до театъра, в града, и те по някакъв начин да влязат в нея", казва арх. Пламен Братков от Aedes Studio, което от около година работи по проекта съвместно с арх. Андрей Ходкевич. „Това се постига със светлина, отражения в огледала, подови настилки, наподобяващи улица. Проектът върху четирите основни етажа възпроизвежда театрална сцена. Най-долният е авансцена и в тъмни тонове. На втория и третия в центъра е самата сцена - силно осветена, с паркет на пода на третия етаж и тъмен таван с прожектори на четвъртия. Пространствата около "сцената" са тъмни и предполагат усамотение. Стените от едната страна са като огледална фасада, а върху прозорците на другата има театрални завеси на места, дълги по 6 м. Това е възможно заради "двойните височини" между етажите. Няма нито едно място, което да се повтаря с друго", обяснява арх. Братков. 

 

В Славянска беседа в София ще правят офиси от висок клас

 

В Славянска беседа в София ще правят офиси от висок клас

 

В Славянска беседа в София ще правят офиси от висок клас

 

В Славянска беседа в София ще правят офиси от висок клас

 

Инвеститорите имат разрешение за почистване на фасадата, като архитектите искат от нея да се премахнат климатиците, надписите и рекламите. Има идея вместо сегашната права тераса под козирката на покрива по цялото протежение да бъдат обособени отделни тераси. За всичко това обаче е необходимо съгласието и евентуално участието и на останалите собственици.

 

В Славянска беседа в София ще правят офиси от висок клас

 

В Славянска беседа в София ще правят офиси от висок клас

 

Проектът е на ранен етап, но вече има виза за проектиране, започнали са и процедури по получаване на разрешителни, тъй като сградата е паметник на културата от епохата на модернизма. Очаква се и разрешително за вътрешното преустройство от НАГ.


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти
   още от Офис