Сградата расте в гората, а гората - в сградата

04.05.2018 / 13:22 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Интериорът на администрацията на чешко горско стопанство е продължение на екстериора - успокояваща среда, пълна със зеленина и естествени материали.

 

Проектът на Chybik + Kristof Architects & Urban Designers спечели конкурса за нова сграда на чешко горско стопанство в град Храдец Кралове. Административната сграда е вдъхновена от заобикалящата я гора, с фасада, внушаваща дървесни стволове, и зелен покрив, подобен на поляните в гората, който насърчава гнезденето на птиците.

 

„Горското в гората" е изградено около открит двор, откъдето сградите „се излъчват" навън, следвайки основната философия на дизайна - а именно, че „сградата расте в гората и гората в сградата". Пътечка с образователни табели се вие около сградата и води посетителите през площи, засадени с определени видове като смърч, бук и ела, бор и бреза, дъб и габър.

 

Интериорът с естествена дневна светлина е продължение на тази визия - успокояваща среда, пълна със зеленина и естествени материали. Сградите пресъздават външната среда с изложена в интериора дървена конструкция, висящи растения, естествени материали и цветна палитра. 

 

"Това, което искахме да направим, е прозрачно, но интимно работно пространство", казват архитектите. Мястото разполага с посетителски център, заседателна зала, библиотека и кафене, които формират социалния център на цялостния дизайн.

 

Сградата расте в гората, а гората - в сградата

Сградата расте в гората, а гората - в сградата

 

Сградата расте в гората, а гората - в сградата


 

   още от Новини
   още от Еко