Реставрирана е Плевенската Панорама

17.10.2019 / 12:31 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Освен художественото платно, е почистен и възстановен предметният план.

 

Реставрирана е Плевенската Панорама

 

Приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама" на художествения музей Панорама „Плевенска епопея 1877 г.". Подобна дейност се осъществява за първи път откакто емблематичният обект е построен. Дейностите бяха изпълнени в рамките 45 дни.

 

Реставрирана е Плевенската Панорама

 

Реставрацията е осъществена със средствата, събрани от дългосрочната национална кампания на BILLA България „Ние обичаме България". Проектът стартира през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възстановяване или поддръжка.

 

Реставрирана е Плевенската Панорама

 

През 2018 г. хиляди българи се включиха в инициативата и дариха средства, закупувайки билети за благотворителен концерт в зала Арена Армеец. Така от продажба на билети и други съпътстващи дейности бяха събрани 78 449, 94 лв.

 

Реставрирана е Плевенската Панорама

 

В рамките на кампанията „Ние обичаме България", освен Панорама „Плевенска епопея 1877 г.", бяха подкрепени още два значими български символа - Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.). Това лято беше завършена реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Шипка. От края на миналата година пък Националният историко-археологически резерват „Мадара", където се намира Мадарският конник, е с модернизиран информационен център, оборудван с виртуална реалност, образователни игри и съвременна техника, и е още по-привлекателна дестинация за туристите от България и чужбина.


 

   още от Новини
   още от Любопитно
   още от Арт