2018-а ще е разумна, практична и екологична

11.01.2018 / 14:55 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Така поне я виждат дизайнери, които диктуват тенденциите в обзавеждането на дома през новата година.

 

2018-а ще е разумна, практична и екологична

 

Геометричният, чист и елегантен дизайн има най-висока стойност в съвременния интериор. С една особеност - ъглите са леко извити. Друг интересен тренд са “черните линии”, които подчертават геометрията в интериора. Срещаме ги под формата на осветителни тела, етажерки, плотове и мебели в пространства, които имат по-мъжки характер. Дизайнерите определено ще залагат на простотата в линии и форми през цялата 2018-а. Минимализмът е на дневен ред, а смесицата от скандинавски и високотехнологични стилове с ретро дизайна създават нови и стилни варианти.

 

Тази година в интериора се налага стилът Джапанди (Japandi), обяснява дизайнерът Александрина Александрова. “Това е едно преплитане на изтънчеността и финеса на японския стил с удобството, комфорта и сдържаността на скандинавския интериор. В него преобладават преди всичко пясъчните и топлите цветове. Характерни за този стил са мебелите от дърво, бамбуковите рогозки, лампионите от хартия, медните детайли, които създават едновременно уют елегантност, шик, непретенциозност и простота.”

 

Ратанът и плетената ракита също влизат в интериора на 2018-а, за да подчертаят бохо усещането. Хит е дизайнът, който залага на комбинацията от различни принтове и щампи. Геометрични, винтидж, тропически, абстрактни, етно или неутрални, тези десени могат да бъдат съчетани успешно, ако притежаваме усета и познанията за това.

 

Наситените ярки тонове се завръщат - тъмнооранжево, топло жълто, прасковено, бургундско и яркочервено - и създават уют, но и топлина в стаите. Тенденциите в дизайна за 2018 г. обаче смело ги смесват с по-студените нюанси - синьо, бяло, черно.

 

Усещането за природа в дома ще се запази чрез наситено зеленото по стените, което стана актуално още през изминалата година. Сега природата „влиза” в дома чрез ботанически принтове и различни растителни видове. Например бамбукът с неговото еко послание и красота ще се настани трайно в жилището.

 

Кои са модерните цветове на 2018-а?

 

Александрина Александрова, дизайнер

 

“През 2018 цветовете ще присъстват в интериора с цялата си гама. Различните нюанси на жълто, оранжево, борово зелено и кралско синьо създават интериорен стил, вдъхновен от виенските салони от XX век. Много актуален за 2018 година е ултравиолетовият цвят. Той създава чувство за лукс, царственост и превъзходство, но също така и за спокойствие и лекота. Това е един много интелигентен цвят, който може да се съчетава както със студените, така и с топлите цветове. Много подходящ е за спални и всекидневни”.

 

2018-а ще е разумна, практична и екологична

 

Боряна Христова, архитект

 

„От хиляди години ултравиолетовото се асоциира с магичното и кралското. В комбинация с нещо червено силно привлича богатството - открай време славата и парите вървят ръка за ръка, така че няма да сбъркате, ако добавите нотка кралско виолетовото към наситеното червено. Цветът е подходящ както за завеси или диван, така и за малки акценти в интериора - възглавници на дивана, килим. Изпъква при комбинация с бежово или светло сиво“.

 

Източник: www.marica.bg


 

   още от Новини
   още от Любопитно