Ръка и разум – разкази в изкуството

10.05.2019 / 13:27 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Съюзът на българските художници представя самостоятелната изложба на швейцарският художник Терезе Вебер - сред значимите представители на жанра Paper Art.

 

Ръка и разум – разкази в изкуството

 

Терезе Вебер е родена през 1953 г. в Швейцария, живее в Хергисвил и Арлес-хайм. До 2018 г. е професор по дизайн и изобразително изкуство в Университета за приложни науки на Северозападна Швейцария. Специализациите в Япония, Китай, Далечния изток, Централна Азия и Кавказ задълбочават интереса й към чуждите култури, тяхната история и археология. Тя представлява Швейцария на международни изложби като Constellations - Aspects of Contemporary Swiss Art [Констелации - Аспекти на съвременното швейцарско изкуство] в Япония, Тайван и САЩ. Нейни творби са представени в музеи и частни колекции. От 1992 до 1996 г. е председател на International Association of Hand Papermakers and Paper Artists [Международна асоциация  на артистите, занимаващи се с хартиено изкуство]. Творчеството й е документирано в SIKART, Енциклопедия на изкуството в Швейцария.

 

Ръка и разум – разкази в изкуството

 

Терезе Вебер е изключителна не само като художник, тя е и изтъкнат учен в областта на хартията. Резултатите от своите експедиции до Китай, Тибет, Далечния и Средния изток тя публикува още през 2004 г. под заглавие „Езикът на хартията. Двухилядолетна история."  В момента работи върху друга книга в областта на история на изкуството.

 

Представяйки повече от 50 творби, изложбата в София предлага сложна и разнообразна панорама на творчеството на Терезе Вебер, както и на различни техники и подходи, които тя използва през последните 25 години. Този престижен проект е нова възможност за СБХ за втори път да представи съвременното швейцарско изкуство след изключителната изложба на Нилс Нова (Nils Nova) през 2017 г. През 2018 г. част от изложбата на Терезе Вебер беше представена в Музея на  модерното изкуство в Тбилиси и през 2017 г. в Арменския национален музей в Ереван. И двете изложби бяха посрещнати с голям интерес.

 

Ръка и разум – разкази в изкуството

 

По време на изложбата ще бъде на разположение изчерпателен каталог (160 страници), издаден от немския издател Wienand, Cologne. В него в 121 илюстрации подробно са показани творбите на Тереза Вебер от 1993 г. до днес, включително произведения, изложени в галерия „Райко Алексиев". В каталога са включени есета от художника Сона Харутюнян, от бившия директор на музея Леополд Хьош в Дюрен, Германия, д-р Доротея Еймерт, от историка и културен изследовател д-р Кристоф Баумер и от самата Вебер.

 

Ръка и разум – разкази в изкуството

 

Намерението на организаторите е артисти и любители на изкуството, всички посетители на изложбата да бъдат въведени в художествения подход на Терезе Вебер и творческите й проекти, както и да се срещнат лично с интересен и завладяващ художник.

 

Ръка и разум – разкази в изкуството

 

Терезе Вебер ще присъства в галерията на откриването на изложбата на 14 май, вторник, от 17.30 часа, както и в Нощта на музеите (8 май), от 20.00 до 23.00 часа.


По време на изложбата ще може да бъде закупен двуезичен каталог на художничката (52 страници, на немски и български език).


 

   още от Новини
   още от Арт