Размерът на инвестицията винаги е от значение

04.12.2015 / 13:44 - citybuildhome.bg
  свежо  

От нея зависи кой ще прояви интерес към бъдещия проект, беше коментирано по време на втората част в годишната дизайн конференция в НДК.

 

Размерът на инвестицията винаги е от значение

 

Когато един проект е подценен, той подценява и вас, каза Светослав Тодоров. В началото трябва да се обобщи минималната информация, която трябва да съдържа интериорния проект, какви етапи и стъпки има. Ако нещата са урегулирани и ясни още от самото начало, ще бъде много по-лесно. Моят първи и основен въпрос винаги е - с какъв бюджет разполагам, каза във втората част на конференцията "Къде е мястото на интериорния дизайн в инвестиционното проектиране" дизайнерът Светослав Тодоров. Според него е необходимо да се знае размерът на инвестицията и какви са перата за архитектура и дизайн, защото от това зависи кой ще прояви интерес към бъдещия проект. Естествено, при високо бюджетните проекти се появяват архитектурните и интериорни „акули", каза дизайнерът, а малко бюджетните дават възможност за изява и на не толкова известни лица.

 

Дизайнерът даде пример с конкурса за нова сграда на библиотеката „Пенчо Славейков" във Варна, чийто бюджет и задание според него и според Група Град е било насочено към предимно млади архитекти, склонни да работят за по-ниско възнаграждение.

 

Размерът на инвестицията винаги е от значение

 

Решението в един проект да бъде включен интериорен дизайнер не е задължително, но участието му може да бъде плюс и да донесе допълнително качество на една сграда, т.е., тя става дизайнерска. Според Тодоров именно тази възможност е пропусната при оформянето на метростанциите в столицата.

 

Размерът на инвестицията винаги е от значение

 

По-добрата инвестиция има по-добра възвръщаемост, каза по време на форума Явор Арсов, мениджър архитектурни и инфраструктурни проекти в ОРГАХИМ. Много от инвеститорите отделят малко перо за интериора, повече се предвижда за конструкция и фасади, а интериорният дизайнер е много важен не само за целия проект, но и в частност за определяне на цветовете, които влияят на хората, каза той. Според  него е добре да има регистър на интериорните дизайнери в България, който да улеснява избора им за съвместна работа по инвестиционни проекти.

 

Размерът на инвестицията винаги е от значение

 

Дизайнерът трябва да има място още в началния етап на проекта, каза доц. Банко Банков от НБУ.

 

Размерът на инвестицията винаги е от значение

 

Конкурсите също са много важни, защото те отличават имена, които след това инвеститорите и клиентите разпознават, беше казано още по време на форума. 

 

Размерът на инвестицията винаги е от значение

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПАНЕЛИ В КОНФЕРЕНЦИЯТА.

 

Снимки: citybuildhome.bg

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти