Работата на интериорния дизайнер е близо до тази на проектовия ръководител в строителството

31.07.2015 / 16:58 - citybuildhome.bg
  свежо  

За мен дизайнерът за инвестиционни проекти като хотели, офиси и жилища е като технолога при производствените обекти, казва Гена Събева - председател на Асоциация на интериорните дизайнери в България (АИДБ).

 

Гена Събева е инженер и дизайнер. Тя завършва Техническия университет в София, развива „Борса за матраци "Вит", учи интериорен и пространствен дизайн в Германия и Италия и завършва специалност „Интериорен дизайн" в Нов български университет. От 2011 година Гена Събева е председател на Асоциация на интериорните дизайнери в България (АИДБ), а от 2014-та е част от „Събеви Груп" - консултант на инвеститори в строителството, където работи заедно със съпруга си инж. Илия Събев. 

 

Работата на интериорния дизайнер е близо до тази на проектовия ръководител в строителството

 

Г-жо Събева, как успявате да съчетавате работата си като управител на Асоциацията на интериорните дизайнери и като консултант на инвеститори в строителството и как едното помага на другото?

 

Работата на интериорния дизайнер е близо до тази на проектовия ръководител в строителството. Като председател на АИДБ имам доста обществена дейност, но тя е свързана с организиране на събития, а там съм в стихията си. Както в частния ми бизнес - „Събеви Груп" и Борса за матраци „Вит", така и в обществената ми дейност, залагам на перфектната организация на време и ресурси.

 

Как си помагат едно на друго? В борса за матраци убеждавам хората да инвестират в бизнес, тъй като продавам франчайз модел, а в „Събеви Груп" инвестираме в строителство. Не случайно водя семинар на тема „Прави пари и насън", тъй като 25 години правя бизнес и инвестирам в недвижими имоти, които ми носят доходи. Логично е да споделя с всеки, който се интересува от бизнес, и след това да накара спечеленото да работи за него под формата на пасивни доходи.

 

Биха ли могли да се съчетаят успешно в един общ процес интересът на архитекта, интериорния дизайнер и интересът на инвеститора? Възможна ли е, случва ли се у нас такава съвместна работа по един инвестиционен проект?

 

Това е моята основна задача в АИДБ. В Америка това е практика от години, но тук водещ проектант е архитектът. За мен интериорният дизайнер за инвестиционни проекти като хотели, офиси и жилища е като технолога при производствените обекти. Не може да строиш фабрика, завод и да правиш производство, без да познаваш технологията. От там се започва.

 

Интериорният дизайнер трябва да познава навиците и предпочитанията на обитателите и на базата на това да определи функцията на помещенията и да разпредели мебели и обзавеждане. Темата е дълга и аз се вдъхновявам всеки път, когато я подхвана. От името на АИДБ ще има кръгла маса с участието на държавата, законодателя и представители на КАБ, САБ и дизайнери. Ще се чуят всички гледни точки. Инвестиционният процес е съвместна работа на инвеститор (или негов представител), архитект, дизайнер, инженери, строители и доставчици, изискваща прецизна комуникация и координация.

 

Имате три деца. Трудно ли се постига баланс между семейството и бизнеса?

 

Както казах и преди, всичко е въпрос на организация. Аз умея да разпределям задачи. Подредила съм правилно петте важни неща в живота. Знам си приоритетите и балансирам еднакво добре семейството и бизнеса.

 

Цялото интервю може да прочетете в citybuild.bg.


 

   още от Новини
   още от Интервюта