Проекти предлагат идеи за "Таляна" в Гръцката махала във Варна

06.03.2017 / 16:58 - citybuildhome.bg
  свежо  

ИННО ВАРНА е кампания за стимулиране на архитекти, дизайнери, предприемачи, организатори на събития, уеб девелопъри, готвачи, музиканти и художници да предложат идеите си за сърцето на централния квартал.

 

ИННО ВАРНА е пилотен проект на Община Варна, разработен в рамките на "Европейска младежка столица 2017" с цел да се подобри имиджа на града и да се повиши привлекателността и търговската динамика в района на Таляна чрез творчески решения по темите: архитектурна среда, градски дизайн, предприемачество, уеб апликация, гурме, улично изкуство (рисунка/графити). Пространството между улиците "Преслав", "Цар Симеон" и Гаровия площад е зоната за иновации в градското пространство.Финализираните идейни предложения бяха представени пред гражданите вчера в Юнашки салон във Варна. Избрани бяха проектите "Иноватор-Креативни пространства" - първо място, "Опит за гнездене" - второ, и "Ре-анимирай площада" и "Галерия на открито" - съответно на трето и четвърто място.

 

УЪРКШОП „ПРОЕКТИРАНЕ, СЪЗДАВАНЕ И ДЕКОРИРАНЕ НА КРЕАТИВНО ПРОСТРАНСТВО ЗА МЛАДИ ХОРА" 

 

Автор: Innovator Creative Spaces е социален start up, който изгражда креативни пространства в България, създадени с технологична, образователна и културна насоченост. 

 

Проекти предлагат идеи за Таляна в Гръцката махала във Варна

 

Резюме

Уъркшоп, който да ангажира млади хора в процеса на проектиране, създаване и декориране на креативно пространство, с технологична, образователна, научна и културна насоченост.

 

Описание

Уъркшопът цели да постави началото по изграждане на първото от верига креативни пространства, като чрез участието на млади хора да се създаде такова решение на архитектурата и интериорния градски дизайн, което само по себе си да бъде културен обект и вдъхновяващ център за бъдещите ползватели в тяхната работа, представлявайки успешен пример и модел за интелектуални решения в градска среда. На последващ етап предстои и снабдяване с необходимото за дейността технологично оборудване. 

 

Цел

Полагане основите на вдъхновяваща и функционална креативна среда, създадена от и за млади хора.

 

ОПИТ ЗА ГНЕЗДЕНЕ - ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА 

 

Автори: Фондация "КРИЕЙТИВ РЕЙНМЕЙКЪРС" представлява триумвиратът на режисьора Боян Иванов, сценографа Огнян Йорданов и Тодор Тодоров - видео арт.

 

Проекти предлагат идеи за Таляна в Гръцката махала във Варна

 

Резюме  

Уъркшоп за ученици от НУИ "Добри Христов" и мащабна арт инсталация от обекти - огромни светещи гнезда, които в същото време са анимирани чрез видеопрожекция - върху дърветата, подложени на санитарна сеч, от двете страни на улица Преслав.  

 

Описание  

Намигването към Радичков в заглавието насочва вниманието към това, че преди летенето е гнездото. На младите графици и скулптори от НУИ им предстои не само напускането на удобното гнездо на училищната възраст. На тези от тях, които ще искат да продължат да се занимават с изкуство, им е необходим светъл старт. Творческата работилница е насочена към тях.

 

Първият етап е фокусиран върху разработването на художествената идея в екип, съвместно с авторите на проекта - учениците ще развият визуалните си предложения за светещите гнезда по предварително зададени задачи, като изхождат от естествената форма на окастрените дървета.

 

Във втория етап гнездата ще бъдат монтирани върху дърветата заедно с автономното осветление и всяко едно ще бъде "анимирано" с видео мапинг.

 

Експозицията на ул. "Преслав" ще продължи пет дена. По този начин арт инсталацията ще осмисли художествено и ще компенсира неугледния заради санитарната сеч изглед на дърветата.  

 

Цел  

Да се ангажира креативността на децата от паралелките по Изящни изкуства (скулптура, графика) в реален проект, който осмисля художествено и декорира окастрените в момента дървета, преди да са развили отново корона.

 

РЕ-АНИМИРАЙ ПЛОЩАДА!

 

Автори:  Камара на архитектите в България-РК Варна.

 

Проекти предлагат идеи за Таляна в Гръцката махала във Варна

 

Резюме  

Чрез временни намеси млади членове на КАБ-Варна трансформират площад "Мусала" в градска сцена и я предоставят за срещи и арт събития на младежите във Варна.  

 

Описание  

Млади архитекти се намесват в градското пространство, за да Ре-анимират площад "Мусала" чрез арт инсталация от строителни материали. Резултатът е адаптивно, сценично и експозиционно пространство на открито.

 

Намеси: временна конструкция-сцена, покрита с кофражни платна в градинката, окачена система от метални въжета между дърветата - служи за окачване на изложбени пана, екран, декори, осветление и други, трансформиране на фонтана в пейка-подиум - инсталация от сигнална мрежа около дървета и храсти. На РЕ-АНИМИРАНИЯ ПЛОЩАД ще бъдат рганизирани: концерт, изложба, театрален спектакъл от и за младите хора и ще бъде предоставена възможност за спонтанни събития.  

 

Цел  

Да се превърне пл. "Мусала" в пълноценно пешеходно пространство и да се окуражат младежките изяви.

 

"ГАЛЕРИЯ НА ОТКРИТО" - TALYANA STREET ART FEST

 

Автори: "Автокино" ЕООД притежава екип, който създава иновации в аудио-визуалната сфера и цели да популяризира българските продукции по един по интересен начин.

 

Проекти предлагат идеи за Таляна в Гръцката махала във Варна

 

Резюме  

Проектът "Галерия на открито" - Talyana Street Art Fest има за цел да включи млади хора в реализирането на улични арт проекти за съживяване на Таляна.  

 

Описание  

За мини арт проектите към проекта ще се гласува във Facebook и тези, събрали най-много желаещи да участват в направата, ще бъдат реализирани. Замисълът е младите хора да влязат в ролята на артисти и да развият креативността си.

 

Реализирането на всеки един от мини арт проектите ще е хепънинг с музика на живо, храна, напитки и добро настроение. Готовите арт проекти ще бъдат позиционирани в Таляна и ще бъде издадена карта/брошура, чрез която гражданите и гостите на Варна да могат да ги обиколят.

 

Арт проекти: • Цитати от български автори в рамката на прозорци на сгради • Изрисувани "саксии" от консервени кутии, кутии от боя, метални кофи, варели с цветя на всеки балон и по всяка улица • 2м висок надпис "Варна 2017", направен от мидички • Пейки от велочасти • Пейки-библиотеки с книги за минаващите, графити от растителен мъх • Шахмат и "Не се сърди човече" на открито с фигури в голям размер  

 

Цел  

Целта на проекта е да създадат 4-6 мини арт проекта в Таляна от млади хора и така да създаде "Галерия на открито". 

 

След приключването на изминалия маратон, бихте могли да кандидатствате на втора сесия по Ключовите направления на "Варна - Европейска младежка столица 2017". Вторият маратон за новоподадените проекти ще се състои на 7-9 април. Повече информация ще бъде публикувана на страницата на събитието и в страницата на Varna2017.


 

   още от Новини
   още от Арт