Проект „Как живеем“ спечели конкурса за националното ни участие във Венецианското биенале за изкуство

17.01.2019 / 14:27 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

В Министерството на културата постъпиха 24 проекта.

 

На 29 ноември 2018 г. беше обявен конкурс за кураторски проект за националното участие на България във Венецианското биенале за изкуство през 2019 г. Проектите бяха разгледани от жури с председател Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия, и членове: проф. д-р Галина Лардева, декан на факултет „Изобразителни изкуства“, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив; д-р Мария Василева, изкуствовед; проф. д-р Орлин Дворянов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“; проф. д-р Чавдар Попов, преподавател в Национална художествена академия; д-р Кирил Василев, културолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“; Лора Атанасова, главен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, Министерство на културата.

 

Журито класира на първо място проекта „Как живеем“ с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков. Тримата ще заминат за Венеция, където ще изложат творбата си на третия етаж в палацо Джустиниан Лолин. Биеналето ще се проведе от 11 май до 24 ноември. Българският комисар на събитието е и.д. директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.

 

Едно от основните качества, с които е изпъкнала инсталацията "Как живеем", е съобразяването със спецификите на изложбеното пространство във Венеция. Днес на пресконференция в Националната художествена галерия Вера Млечевска каза, че проектът влиза в диалог с това, което е Венеция. Тя обясни, че едно заглавие не може да изчерпа целия проект, който се занимава не само с въпроса как живеем, а и с това как сме живели преди. Според нея работата е много концептуална и е свързана със специфичното пространство и неговите възможности. Млечевска допълни, че инсталацията не се отнася единствено за България, а има по-широк контекст.

 

Обявиха конкурс за кураторски проект във Венецианското биенале

Скица на пространството

 

Проектите ще може да видите на 23 януари от 11.00 до 13.00 и от 14.00 до 16.00 часа в Галерия „Средец“, бул. „Александър Стамболийски“ 17 в София.

 

Утвърдиха Статут за национално участие във Венецианското биенале за изкуство

 

Рада Букова живее и работи в Париж и София. Завършва специалност „сценография" в Националната художествена академия през 1997-а. През 2002-а се дипломира във Висшето училище за изящни изкуства (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts) в Париж. Работи с видео, скулптура, звук, инсталация и пърформанс. Участвала е в редица изложби, сред които „Аз и германско момиче", с куратор Жанатан Шова, в Галерия „Патриция Дорфман", Париж; „Не е имало бъдеще, няма да има минало", с куратори Марко Антонини и Сандрин Канак, ICSP, Ню Йорк, „Натюрморт", Институт за съвременно изкуство, София, „L'art contemporain en Europe", с куратор Fabrice Bousteau, по предложение на Яра Бубнова, Domaine de Pommery, Реймс, „Exploitation, Love, etc... L'Iceberg (Volet 1)" в Palais de Tokyo, Париж. Носител е на наградите за съвременно българско изкуство на М-Тел за 2009-а и наградата БАЗА 2008 г.

 

Лазар Лютаков учи в Националната художествена академия в София. През 2005 г. завършва Академията за изящни изкуства във Виена. Изложбите, в които има участие, са в „Lentos Museum" в Линц, в Museum für Angewandte Kunst (MAK) във Виена, „Fotohof" в Залцбург, „Ryllega Gallery", „Nha San Duc Studio" в Ханой, „Gandy Gallery" в Братислава, „Gallery Winiarzyk" във Виена, „Michael Hall Contemporary" във Виена, „Ferenbalm-Gurbruestation" в Карлсруе, „Мазето на Баба Васа" в Шабла. Печели стипендия към „Shanghai Theatre Academy" в Шанхай.

 

Вера Млечевска е куратор и арт критик. Завършила е Националната художествена академия в София и университета по изкуства и дизайн „Констафак" в Стокхолм. Била е куратор на различни изложби, сред които „Персона" (галерия ИСИ-София), „Трансгресии" (галерия „Кредо Бонум", 2011), „Краят и Отвъд" (Баня Старинна - Пловдив, 2011) и „Ритуали на обичайното" (2012). Като критик има публикации в различни издания като в. Култура, сп. Лик и Blistermagazine.com. Вера Млечевска е и член на фондация „Изкуство - дела и документи" в парньорство с екипа, на която разработва общи образователни и интердисциплинарни културни проекти.


 

   още от Новини
   още от Арт