Претворяване на действителността

10.01.2011 / 16:40 - citybuildhome.bg
  свежо  

Има ли канони в интериорния дизайн, на какви качества отговаря професионално изпълненият интериор, колко е дълъг животът му и може ли  да се нагажда към социалните промени в живота на обитателя  си разказа за citybuildhome.bg Яна Мечкарова от Кала дизайн.

 

Претворяване на действителността
Моля, да представиш себе си и Кала дизайн!
Винаги съм имала много мечти и хиляди идеи за различната визия, на която да отговарят нещата около нас. През цялото време си намирам начини да претворявам картината около себе си, така че всичко да изглежда по-красиво и вълшебно.
От дете мечтаех да стана художник. Така завърших средното си образование в СХУ по приложни изкуства. По-късно реших, че бих могла да въздействам повече на хората, ако не се ограничавам да рисувам единствено върху платно. Така завърших ЛТУ, специалност Инженерен дизайн през 2004 г. Оттогава досега всеки ден работя да сбъдна тези свои мечти.
Миналата година най-после дойде време да събера всички знания и нови надежди в Кала дизайн.  Кала дизайн е студио за интериор, дизайн и мебели по поръчка. Нашата цел е да  осигурим на клиентите си всичко, от което се нуждаят, за да имат възможност да се радват на обитаваното от тях пространство, независимо дали става дума за дома, градината или за бизнеса им.  Предлагаме цялостно решение и алтернативен подход към заобикалящата ни среда - от идейния проект до изработката на всяка мебел и декоративен елемент.
Кои са думите, които най-точно изразяват стила ти на работата?
Бих приела всякакво предизвикателство в стилово отношение. Най-вълшебните неща около нас, всъщност, изобщо не са сложни. Вълнува ме пространството, което създавам да бъде специалното местенце за неговия обитател и той да каже накрая: " Това е точно моят стил!"  
Претворяване на действителността
Каква е отправната ти точка при създаването на интериори?
Без да разбера желанията и представите на собственика ми е почти невъзможно да се справя. Основното е да разбера за какво мечтае, другото си е рисуване и математика.
Може ли да се каже, че интериорният дизайнер е художник, който рисува не върху платно, а в различни пространства? Какво е твоето определение за тази професия?
Нямам никакви колебания. Така е! Интериорният дизайнер, всъщност, е много по- ангажиран с публиката си, защото неговата изложба е средата, в която живеем, работим и се развиваме.
Претворяване на действителността
Във всяко нещо има правила, интериорният дизайн не прави изключение. Би ли ни казала, кои са основните канони в него и кои са тези, които ти задължително спазваш.
Има много правила, някои от които се разминават в различните школи за дизайн.  Не съм привърженик на каноните, особено когато става дума за творчески процеси. Не мога да спазвам едни и същи правила, изграждайки специфични места с различно предназначение. Правилата за пространството са прости - съществуват три видими измерения /x,y,z/, които чакат да бъдат материализирани с форма и цвят, за да ни служат по най-добрия начин.
Претворяване на действителността
Кой е интериорът, които най-точно те изразява?
Все още не мога да кажа, че има интериор, в който да съм успяла да се  изразя изцяло. Мисля, че всеки проект е израз на някакво търсене и емоция.  Знаете, че винаги има по-нова и неизживяна...
На какви условия отговаря идеалният интериор?
Идеалната дневна за мен би могла да бъде много странна или неудобна за друг. Сигурна съм, че всеки човек има своето разпределение, форми и цветове. И дори с времето, развивайки себе си, променя  потребности си и естествено нуждите си, свързани със заобикалящата го среда.
Колко е дълъг животът на професионално изпълненото пространство?
Един професионално изпълнен  интериорен проект не би могъл да има срок на годност. Той би могъл да се поддържа вечно, стига това да е необходимо. Колкото по-качествени материали се използват, толкова по-малка ще бъде амортизацията им. Но няма нищо неповторимо!
Претворяване на действителността
Може ли да се създаде пространство, което с годините с малки промени да се нагажда към променящите се нужди, социалния статус, броя на членове и т.н. на собственика?
Да, може. Това е една от целите на моята работа. Ако пространството не е така помислено, то много скоро става ненужно.
Каква е най-голямата ти награда в професионален план до момента?
Откровено си признавам, че усмивките на доволните ми клиенти са ми най-скъпи.
Какви са целите и мечтите, които преследваш в работата си?
Мечтая много и преследвам мечтите си, които са свързани предимно с повече свобода и красота около нас!Интервю на Марина Аврамова
снимки: Кала дизайн


 

   още от Интервюта
   още от Новини