Предназначението е въпрос на въображение

13.05.2015 / 13:21 - citybuildhome.bg
  свежо  

„Лазенето по нервите на керамиката” означава докъде можеш да експериментираш с този материал, за да се получат различни форми, казва Гергана Мутафчиева от Creative Line.

 

Студио за Керамика Изкуство и Дизайн е създадено от Гергана Мутафчиева и Габриел Пеев. Гергана завършва магистърска степен в Национална художествена академия, специалност "Порцелан и стъкло", а Габриел Пеев - специалност "Керамика" в Техникум по керамика и стъкло в София, който за съжаление вече не съществува. Двамата се запознават и вече повече от десет години работят заедно - основно с керамика. Тяхното студио участва и в изложението „Светът на мебелите" - на щанда на ЧЕРГА - Българска група за дизайн.

 

Предназначението е въпрос на въображение

 

Гергана, доволни ли сте от участието си в изложението „Светът на мебелите" на щанда на ЧЕРГА, какви са впечатленията ви?

 

Имаше много добра организация от страна на ЧЕРГА и като цяло сме безкрайно доволни. Направи ми впечатление и сътрудничеството между младите дизайнери и производителите на мебели, което е двустранен успех.

 

Освен това срещнахме нови различни и страхотни хора, много ни хареса и презентацията на нашите изделия върху самите мебели, защото досега сме ги представяли на щанд или на постамент, а симбиозата между дизайнерските мебели и нашите сервиз за чай и навързана керамика е съвсем различна.

 

Защо представихте именно тях по време на изложението?

 

Като цяло гледаме нещата, които правим от порцелан, да са коренни различни от това, което се предлага на пазара. Затова такива са и имената на повечето от нашите изделия, като „Навързана керамика" или „Съдове за нищо", „Чаши в орбита"...

 

Искаме да правим по-малки серии, но да са различни и да се доближават до идеята за дизайн. В случая със сервиза за чай чашите няма как да се използват без подложката, като основната идея е да се концентрираме върху удоволствието от самия ритуал, без да ни разсейва забързаното ежедневие. Фруктиерите от серията „Навързана керамика" всъщност могат да имат и друго предназначение.

 

Предназначението е въпрос на въображение

Сервиз за чай/кафе и съд от серията "Навързана керамика"

 

Когато презентираме „Съдове за нищо" например, хората се учудват - очакват всичко, но не и „за нищо".  „Камиончетата" от серията, както ги наричаме, също нямат конкретно предназначение, а могат да бъдат използвани за различни неща, както и най-новата ни серия „Бахумби", която е за свещи, но всеки може да прецени за какво да използва съдовете. Предназначението е изцяло въпрос на въображение.

 

Предназначението е въпрос на въображение

От серията "Съдове за нищо"

 

Предназначението е въпрос на въображение

От серията "Чаши в орбита"

 

Предназначението е въпрос на въображение

От серията "Бахумби"

 

Как идват идеите, какво ви вдъхновява?

 

Ние го наричаме „лазене по нервите на керамиката" - т.е., докъде можеш да експериментираш с този материал, за да се получат различни форми.

 

Имате опит в изработване на продуктов дизайн, художествени изделия, бижута, сувенири и рекламни изделия, облицовъчни решения за интериор и екстериор...  Кое ви е най на сърце от всичко, с което се занимавате?  Въпрос на вдъхновение ли е?

 

Не мога да кажа кое е моето предпочитание, може би наистина е въпрос на момент, на вдъхновение - имаш една идея и докато не я реализираш, не можеш да спреш.

 

В Creative Line правите дизайн и изработка на декоративна и стенна керамика, елементи за олтари и параклиси, както и керамични плочи за облицовка на камини. Има ли място и търсене за такъв тип приложение на керамиката?

 

Използването на керамични елементи в изграждането на олтар например е доста специфично и не всеки би предпочел да експериментира. Ние работихме за един частен параклис, чийто собственик първоначално искаше олтарът да е дърворезба, но керамиката надделя. Специално за параклисите всичко е по канони и според мен се получи много стриктна, стегната композиция. За съжаление не всеки реагира позитивно към този похват. Едва когато види нещата на живо, добива истинска представа.

 

Предназначението е въпрос на въображение

 

Как керамиката може да обогати екстериора?

 

Специално за екстериора керамиката е страхотен материал, тъй като освен като изолационен материал, може да се използва и като декоративен елемент. За съжаление обаче тенденциите не само в България, но и по света е всичко да има плоскостен характер, т.е., няма декор върху керамичната плоча, играе се предимно с цветовете.

 

Преди време имахме такъв проект, който не стигна до реализация - за релефни изображения върху самата плочка (фасадна керамика). По този начин се получават безброй различни комбинации, като всяка сграда с един тип плочки може да бъде със свой уникален характер и вид. Затова може би обичам толкова този материал - защото неговите възможности са огромни и за всякакво приложение. 

 

Предназначението е въпрос на въображение

 

Имате ли реализации в екстериор и градски пространства? В момента се обновяват пешеходни зони, площади, фонтани (например ще има нов фонтан в последната обновявана част на бул. „Витоша" в София)... Харесва ли ви станалият толкова известен фонтан в пешеходната зона?

 

Би било хубаво да бъде доизмислен, липсва му нещо. Участвахме и ние с предложение в анкетата на Столична община за нова визия на фонтана, имаше свежи идеи, но май доникъде не се стигна. Иначе скорошна наша реализация е герб за еднофамилна къща.

 

Търси ли се различно приложение на керамиката в България, има ли възможности за реализация на такива проекти?

 

Като запитване има интерес, хубаво е, че хората се опитват да правят нещо по-различно и се надяваме това да бъде развито във времето. Но такъв тип използване на керамиката не е широко застъпено, а би било страхотно хората да върнат пак традициите, чисто художествено погледнато.

 

Освен с керамика, работите и с със стъкло, метал...

 

Да, участвахме във фестивал, чиято тема беше рециклираното стъкло и целта беше от купчина стъкло да стане изкуство. Направихме едно дърво, като идеята бяха катастрофите по пътищата и затова и основата на дървото беше от натрошено автомобилно стъкло. Миналата година отново по темата рециклирано стъкло и екология направихме малки съдове - гнезда, които презентирахме с еко почва. От стъкломат пък правим художествени изделия.

 

Предназначението е въпрос на въображение

 

Обичаме и другите материали, не само керамиката, и това дава много голямо разнообразие от възможности. Всичко, по което работим, е коренно различно едно от друго - като начин на мислене и начин на работа. Всеки проект изисква концентрация, а това, което най-много ми харесва, е разнообразието, и това, че непрекъснато те поддържа да не потънеш в летаргия. Не можеш да си позволиш да останеш на едно място. 

 

Интервю на Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Интервюта
   още от Арт