Как да се погрижите за оформлението на заобикалящата ви среда?

10.08.2020 / 10:31 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Започнете от настилките, предлагат от Semmelrock.

 

Как да се погрижите за оформлението на заобикалящата ви среда?

 

Често оценяваме едно външно пространство, водени само от цялостната му визия, но в нея влизат множество мащабни и по-малки елементи: озеленяване, основни сгради и специфики на терена, допълнителни  характеристики на пейзажа като вътрешни дворове, площадки, беседки, градински огнища, мини езерца или беседки и огради. Тези функционални елементи подобряват пейзажа, като добавят визуална привлекателност, улесняват разделянето на площта на отделни зони и очертават граници.

 

Как да се погрижите за оформлението на заобикалящата ви среда?

 

Често, за да бъдат лесно разпознати функциите, се използват различни материали, текстури и височини, а за постигане на завършена цялост е много важно да се съобразите с растителността - тоест вашите цветя, храсти и дървета. Има практични варианти за оформление, които обхващат само поставяне на пътека около дома или няколко „стъпки" в тревата на двора, но когато говорим за атмосфера, уют и удовлетворение от заобикалящата ни среда, то тогава има нужда от повече усилия.

 

Как да се погрижите за оформлението на заобикалящата ви среда?

 

Какво представляват водопропускливите настилки? Най-общо казано, те са изградени от отделни елементи, монтирани с фуга помежду си върху незапечатана основа, която позволява инфилтрацията на дъждовната вода в почвата. Ако си задавате въпроса какво е „незапечатана основа", накратко тя е изградена от различни фракции (едрини) трошен камък, които се уплътняват без използването на допълнителни вещества, които да пречат на преминаването на водата.

 

Как да се погрижите за оформлението на заобикалящата ви среда?

 

Когато се използват водонепропускливи настилки, дъждовната вода се оттича в канализационната система от повърхността на терена, което при поройни дъждове често означава за кратко време да се получат големи локви и стичане на водата по улиците с наклон. Това може да се предотврати с най-разпространения пример за водопропускливи настилки - бетонни блокчета (плочи), познати още и под термина „паваж", които се подреждат с минимална фуга 5 мм и позвояват на водата да преминава не само през фугите, но и през самата настилка, тъй като бетонът има определен коефициент на водопропускливост. Освен това благодарение на разнообразието от формати, цветове и структури на повърхността, бетоновите блокчета за настилка предлагат и богата гама от възможности за създаване на уникален дизайн, лесно се подменят и с тях можете да оформите, пътеки, алеи, площадки, тераси, място за паркиране и др.

 

Как да се погрижите за оформлението на заобикалящата ви среда?

 

И все пак какви са предимствата на бетоновите настилки и защо те са толкова популярни сред ландшафтните архитекти при създаването на техните проекти? Да започнем от факта, че бетонните настилки позволяват на дъждовната вода и водата от снеготопенето да се инфилтрира в почвата и по този начин я запазват от ерозия. В комбинация с модулната система за управление на атмосферни води Raineo StormBox водата може да се събира и използва за напояване или друг вид употреба, което намалява загубите на този ценен ресурс. Освен това, когато не се разчита само на повърхностното оттичане на вода, канализационната система може да се „облекчи", а когато водата не попада тръбите, тя влиза в почвата и така спомага за запазване на реките и езерата.

 

Как да се погрижите за оформлението на заобикалящата ви среда?

 

Водопропускливите настилки позволяват подобряване на микроклимата в съвременните мегаполиси. При монтаж на широка тревна фуга те позволяват изпаряването на влага, с което запазват естествения процес на движението на водата в атмосферата. На второ място, настилките от естествени материали (като бетоновите изделия) не съдържат токсични вещества и не увреждат екосистемата ни. Не на последно място, настилките от бетон могат да се рециклират на 100%. Затова - помислете как красотата и удобството могат да допринесат за опазването на природата, без да се налагат компромиси с личния ви стил или с постигането на мечтаната визия, казват от Semmelrock.


 

   още от Новини
   още от Градина