„Пермадизайн” бе темата на „Клуб на дизайнера” през август

05.09.2018 / 14:30 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Събитието се проведе в Walltopia (Sofia Tech Park).

 

„Пермадизайн” бе темата на „Клуб на дизайнера” през август

 

Като домакин арх. Васил Шарланов - главен проектант на сградата на Walltopia и интериорен дизайнер на катерачни стени, влезе в ролята на гид на гостите на „Клуб на дизайнера", като ги разведе из сградата, съчетаваща офис помещения и пространства за спорт и отдих. В сградата са внедрени редица енергоспестяващи практики и съоръжения, сред които иновативна климатична инсталация и зелен покрив.

 

Темата за пермакултурата и в частност озеленяването на сгради и интериори бе коментирана от различни гледни точки. В дискусията участваха пермакултурни дизайнери, ландшафтни архитекти, интериорни дизайнери, еколог.

 

За пермакултурата като наука, философия и практика говориха Томи и Диана Мислиеви, които, откъсвайки се от модела на живот, който налага големият град, създават сдружение за природосъобразен начин на живот „Фито Апи Мед". Една от целите на сдружението е именно популяризиране на пермакултурата в България.

 

Своя опит в реализирането на пермакултурни проекти сподели и Маргарита Димитрова, която живее и работи в Турция. В областта Денизли в южната ни съседка тя реализира своите знания, придобити от завършения през 2012 година курс за пермакултурен дизайн в The Permaculture Research Institute. В „Чифлик Маргарита" българката отглежда 10 хиляди вида растения и провежда обучение и практика. Тази година  прави първа стъпка в преместването на проекта си в  родното си място - село Тенево, Ямболско.

 

Ландшафтен архитект Камен Попов и архитект Симона Гергова представиха вертикалните градини на "Мистър Грийн" ЕООД. Какви са техните предимства: спомагат за по-чист въздух, подобряват влажността, шумоизолират и, разбира се, внасят естетика. Освен всичко това, според тях вертикалните градини могат да допринесат и за градското земеделие.

 

„Пермадизайн” бе темата на „Клуб на дизайнера” през август

 

Използването на естествени материали е засилваща се тенденция в интериорите. Иван Боров, основател и управител на студио за интериорен дизайн 3Dea, я онагледи с реализирани от студиото интериори, в които присъства естественият скандинаски мъх - един актуален прoдукт с безспорни естетически качества и лесен за поддържане. В проектите на 3Dea Design Studio се залага на стилен и функционален дизайн, който кореспондира със спецификите на средата и хората, за които се създава. Използват се естествени материали с тяхната неподправена красота и усет към детайла.

 

Други решения за интериорно озеленяване предложиха от "РБ Грийн". Инж. Костадин Костадинов представи изграждането на системи за живи стени и картини за по-здравословна среда на живот чрез продуктите на холандската фирма Mobilane, чийто официален представител е "РБ Грийн".

 

Според Рашид Рашид, консултант по управлението и опазването на околната среда в процеса по създаване на Визия за София, част от споделените практики са реално приложими, други - все още само пожелателни.

 

Източник: БТПП


 

   още от Новини
   още от Еко