"Орнаментът и неговите значения" е темата на предстояща лекция

29.01.2018 / 16:28 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Тя ще се проведе в Structura Gallery на ул. "Кузман Шапкарев" 9 в София на 31 януари от 18.00 часа.

 

Орнаментът и неговите значения е темата на предстояща лекция

 

Адриана Чернин: “Ще говоря за орнамента като такъв и за неговите прояви в моята работа. За това какво е орнамент, за основните му характеристики, като повторението и безкрайността, за орнамента като декорация, за орнамента като мания за повторение или като horror vacui за геометричния орнамент. За орнамента и абстракцията и за един фрагмент от джамията Ибн Тулун в Кайро от 13-и век, видян в МАК, който е в основата на актуалната ми работа и на изложбата тук.“

 

Изложба "...отклонения..." на Адриана Чернин е създадена специално за пространството на галерия Структура, като някои от творбите се показват за първи път. Визуално и тематично тя продължава търсенията на авторката от последните няколко години и заниманията й с чистия орнамент.

 

Орнаментът и неговите значения е темата на предстояща лекция


Адриана Чернин започва творческата си кариера с рисунки и видеа, които могат да се отнесат към феминистичната традиция в изкуството. През 2005-2006 включва към женските фигури в картините си и машрабия - елемент от арабската архитектура, който се поставя на прозорците за уединение. През 2014 г. е поканена от Музея за приложни изкуства МАК във Виена да работи с оригиналните елементи на един орнамент от джамия в Кайро от XIII век. Именно тогава Чернин открива красотата и безкрайността на тази на пръв поглед цялостна и ненарушима система.

 

Оттогава художничката не спира да изследва, изучава и търси нови предизвикателства под повърхността на видимото. За нея орнаментът се превръща в източник на вдъхновение, който й позволява през неговата анонимна визия да разсъждава върху взаимоотношенията между индивида и обществото, върху връзката между красота и насилие, баналност и разнообразие. Основен проблем в новите й работи е този за строго определения ред и възможността или невъзможността за противоречие; противопоставянето на този ред и до каква степен той може да се саморазруши.

Рисунките в изложбата са изградени около един и същи орнамент. Чернин не го деформира, а само "изпуска" някои негови части, не го завършва, оставя го с отворен край, като така дава възможност за многобройни интерпретации. Тя се интересува от взаимоотношенията между абстракция и орнамент, цвят и линия, преден и заден план. Отвъд това е пластът на значенията. Работите са изпълнени с молив, акварел и акрил върху хартия. В изложбата са показани и скици, които подсказват безкрайните варианти за анализ.В контраст с останалата част на изложбата, изградена изцяло от абстрактни рисунки, е работата "Автопортрет". В него художничката е като че ли изградена от орнамента, но и изглежда изгубена в него. За Адриана Чернин един от сериозните проблеми на съвременния човек е търсенето и намирането на границите между личния избор и стереотипите на обществото. Изследването на границата между вътрешното и външното постоянно съпътства търсенията й.Изложбата е придружена от каталог на български и английски език, в който може да се прочете текст от Мария Василева и разговор с художничката.


* * *

Адриана Чернин е родена през 1969 г. в София. През 1988 г. завършва Художествената гимназия в родния си град, а през 1997 г. Университета за приложни изкуства във Виена, майсторски клас по свободна графика при проф. Марио Терцич. Живее в Австрия. Организирала е самостоятелни изложби в галерия Мартин Янда, Виена, и е участвала в многобройни общи изложби. Нейни творби са притежание на: музея Албертина, Виена, Колекцията на федералното правителство на Австрия, Колекцията на Дойче Банк, Франкфурт на Майн, Германия, Графичната колекция на Академията за изящни изкуства, Виена, Музея за модерно и съвременно изкуство, Линц, Австрия, MAK - Австрийски музей за приложно / съвременно изкуство, Виена, MUSA - колекция от съвременно изкуство на град Виена, Музея Белведере, Виена, Австрийска национална банка, Виена и др.


 

   още от Новини
   още от Арт