Обновиха Стаята на приказките в библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград

07.01.2019 / 15:29 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

С помощта на мобилната технология „Разширена реалност” ще бъдат виртуално реставрирани липсващите стенописи.

 

Реновирането е част от проекта „Трансформиране на „Стаята на приказките” в „Мултифункционална зала „Коста Форев”, който се реализира от Градската библиотека с партньорството на Община Асеновград. Идеята за промяна на концепцията с цел опазване и популяризиране на културно-историческото наследство се ражда преди три години, а в хода на изпълнението проектът претърпя редица подобрения.

 

„Стаята на приказките” е създадена преди повече от 30 г., почти с откриването на новата сграда на библиотеката. Своя отпечатък в нея оставя самобитният асеновградски художник Коста Форев, като безвъзмездно създава уникални композиции под формата на стенописи на едни от най-популярните приказни герои. С течение на времето част от стенописите са повредени, без възможност да бъдат възстановени.

 

Обновиха Стаята на приказките в библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград

 

Работата по проекта премина през няколко етапа – цялостен ремонт на залата и трансформиране от стая на приказките в мултифункционална зала, реставрация на стенописите и тяхното дигитализиране от дъщерята на художника Ламбрияна Форева.

 

Уникалното в проекта е, че мултифункционалната зала ще изпълнява функциите на мини-музей на художника; място за събития и инициативи в различен формат – изложби, срещи, представяне на книги и автори, обучения, и вълшебна кутия, в която „Приказките оживяват”. Това е иновативен проект, свързан със съвременните технологии. С помощта на мобилната технология „Разширена реалност“ всеки приказен герой от паната ще бъде разпознат от специално мобилно приложение, способно да стартира автоматично предварително подготвен видеоклип (анимация) към него, представящ съдържанието на приказката – главните герои и сюжета в рамките на до 3 минути. Библиотеката се е погрижила децата да имат на разположение таблет с въртящ се статив, за да попаднат във вълшебното царство на смесената действителност от оживяващи приказки.

 

Обновиха Стаята на приказките в библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград

 

Градска библиотека разполага с детски педагог, който ще помогне на децата да се адаптират към подобна иновация и да развият интереса към многообразното запознаване с изкуството.


 

   още от Новини
   още от Любопитно