Николай Стайковски открива юбилейна изложба

12.07.2017 / 16:25 - citybuildhome.bg
  свежо  

Изложбата ще може да видите от 13 до 30 юли в галерия "Шипка" 6 в столицата. 

 

Голяма част от ранното графично творчество на Стайковски е духовно и тематично свързано с националното културно-историческо наследство. Това е реакция на отвращение към натрапената идеология на времето и към пошлото „изкуство“ на социалистическия реализъм. Великото минало и неговите реликви – енеолитната керамика и женски „идоли“, средновековните и възрожденски църкви и манастири, градове и крепости, герои и светци се превръщат в инспирация и творческо предизвикателство за този изключителен майстор на високопечатната гравюра с ярък и самобитен почерк. Той ги пресъздава с изследователски трепет и преклонение към пластичните традиции, а автентичността и духовната значимост на тези „документи на времето“ са подчертани с прецизен художествено-документален подход.

 

Николай Стайковски открива юбилейна изложба

 

Николай Стайковски открива юбилейна изложба

 

Николай Стайковски открива юбилейна изложба

 

Напоследък картините му стават все по-зрели и по-символични, ярки, запомнящи се и разнообразни, с богата фактура и цвят, изпълнени със специфична маслена техника. В цикъл “Орфистази“ (храмови пози) художникът работи с архетипни изображения на човека - прости, цялостни и емоционални, а в „Тракийска лоза“ оживява митологията на траките, нашите предци. Oсобено характерен и значим е цикълът „Рунически послания“, където авторът използва руни (пиктограми и букви едновременно) и други древни символи, а картините, представляващи предмети на Красотата, на изкуството, се превръщат в предмети на Силата – в талисмани или мощни енергийни програми, променящи съдбата на индивида, за да се сбъднат неговите мечти и цели, т.е. смисълът на живота му. Творчеството на Стайковски е светло и позитивно, високо професионално, разбираемо и значимо като съдържание.

 

Николай Стайковски открива юбилейна изложба

 

Николай Стайковски е роден на 11 май 1956 г. в Плевен. Завършва Художествената гимназия в София през 1975 г., а от 1977 до 1981 г. следва в Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша, при проф. А. Руджински, проф. Х. Хростовска и проф. Е. Марковски. Образованието му е прекъснато от комунистическия режим в България за антисоциалистически убеждения...


През 1982-1983 г. Стайковски учи живопис при проф. Светлин Русев, а през 1987 г. завършва НХА в София (графика) при проф. Г. Симеонов. През 1999-2001 г. е на следдипломна специализация в Академията за изящни изкуства във Варшава при проф. Р. Стрент като стипендиант на полското правителство, а през 2001–2002 г. – в Радомската политехника, катедра „Изкуство“ при проф. К. Визнер.


Николай Стайковски е член е на СБХ от 1994 г., на Ротари клуб-Плевен до 1998г., после – РК-Троян, на Агенция ИЗА-Арт от 1998г. и др. Участва в много национални и международни изложби. Над 50 са индивидуалните му вернисажи (графика, живопис, пластика, хепънинг) в България, Полша, Русия, Австрия, Словакия и др. Лауреат е на награди, в т.ч. Втора награда на конкурса „Графика Варшавска“ – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г. Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ „И. Бешков“, Исторически музей-Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа.


 

   още от Новини
   още от Арт