Националната галерия представя "Текстилът - артистичен и авангарден"

27.11.2020 / 11:32 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Тази година се навършват 60 години от основаването на катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ в Националната художествена академия.

 

Дълги години колекцията „Артистичен текстил" на Националната галерия бе непозната за широката публика. В нея са представени Мара Йосифова, Маруся Калимерова, Мария Кочопулос, Елисавета Иконописова, Петко Петков, Евелина Пирева, Васил Овчаров, Цветана Петрова, Марияна Райнова и други.

 

Националната галерия представя Текстилът - артистичен и авангарден

 

За това изкуство 1980-те са време на възход. Сред новаторите е „магьосникът на текстила" проф. Марин Върбанов, който въвежда в стенния килим пространствената триизмерност. Художникът оставя трайна следа в развитието на текстилното изкуство не само в България, но и по света.  Създава и ръководи катедрата по текстил в Художествената академия у нас. През 1975 основава в Сидни, Австралия, школа за художествен текстил, а през 1986 оглавява основания от него Институт за художествен текстил в Ханжоу, Китай.

 

Националната галерия представя Текстилът - артистичен и авангарден

 

Марин Върбанов и неговите последователи „превеждат" на текстилен език изящното изкуство. Техните произведения са достойни за всеки световен художествен музей. В съвременния артистичен текстил рязката граница между жанрове и стилове, между гоблена и пластичната тъкан се размива. Декоративно и изящно се преплитат чрез смесване на материи и похвати с различен характер, чрез различни методи и техники.

 

Националната галерия представя Текстилът - артистичен и авангарден

 

Толерантността на текстилното изкуство към различните видове материи дава свобода на неговите създатели за нови идеи, посоки и експерименти, за нова интерпретация на видимото/невидимото в творбите им. Съвременните художници използват като изразна форма текстилната инсталация и включват неконвенционалното в съдържанието и реализациите на своите произведения. Примери в тази посока са работите на Анна Бояджиева, Лаура Димитрова, Вержиния Маркарова, Мария Киркова, Мила Стоева, Маргарита Допчева, Яна Петкова,  Елисавета Ангелова, Антония Табакова и други. Тези автори превръщат в пърформанс процеса на тъкането. Творбите им придобиват авангарден характер с емоционалните и смислови препратки в тях и с използването на нови нестандартни материали.

 

26 ноември 2020 - 7 февруари 2021

Квадрат 500

София, пл. „Св. Александър Невски", ул. „19-ти февруари" 1


 

   още от Новини
   още от Арт