Наближават дискусиите за творчески квартал в историческото ядро на Варна

05.06.2019 / 15:34 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Двама архитекти, един краевед и един дизайнер са сред участниците в TEDx Talyana на 8 юни.

 

Събитието TEDxTalyana е посветено на идеята за обособяване на творчески квартал в историческото ядро на Варна. На дискусиите, които ще се проведат на територията на Малки римски терми, ще бъде отправен поглед към миналото на Варна и историите, които градът крие. Ще се говори за значението на Черно море в миналото и настощето. Ще разберете какво е влиянието на технологиите в развитието на съвременните градове. Ще чуете и съвети за това как да опазим културното си наследство и какво ни очаква в бъдеще.

 

Дизайнерът Свилен Гамолов ще участва в TEDxTalyana

 

Един от лекторите в събитието е Християн Облаков - краевед /човек, който се занимава със събиране и обобщаване на исторически, географски, фолклорни и етнографски данни за определен град/. Той работи като екскурзовод на свободна практика. В Интернет ще намерите не толкова лична информация за него, колкото неговите завладяващи истории за развитието на Варна и спомени за бележити варненски архитекти, на които Християн Облаков е посветил няколко авторски книги. Варненецът счита за чест и свой дълг да се опита да съхрани културното наследство на града. По време на TEDxTalyana ще може да чуете Християн Облаков и една по-различна приказка за Варна.

 

Наближават дискусиите за творчески квартал в историческото ядро на Варна

 

Любо Георгиев е учил архитектура и урбанизъм и се занимава с градска среда. Директор е на столичното общинско предприятие „Софпроект" и е ръководител на екипа, който разработва дългосрочната стратегия "Визия за София". Работил е по специалността си в Италия, Холандия, Китай. От 2014 отново е в България и след завръщането си в продължение на няколко години ръководи фестивала One Architecture Week в Пловдив.

 

Наближават дискусиите за творчески квартал в историческото ядро на Варна

 

Арх. Владимир Попов е основател на сдружения за опазване на архитектурното наследство във Варна и Балчик, участва в международни организации със сходна дейност и преподава "Опазване на културното наследство". Със сигурност всеки варненец е виждал скулптурата „Очакване", поставена на Варненския вълнолом. С арх. Попов ще може да поговорите за любовта, ветроходството, мечтите за живот в морето и как може да се свържат двете части на Варна през залива.

 

Наближават дискусиите за творчески квартал в историческото ядро на Варна

 

Свилен Гамолов е известен продуктов и интериорен дизайнер с 23-годишен опит в сферата. Носител е на отличия, сред които Топ 100 за най-добрия дизайн в света (Design Intelligence Award, Китай, 2018), както и на Платинена награда за най-добър дизайн в света (А' Design Award & Competition, Италия, 2018). Основател е на собствен бранд Gamolov, който предлага продукти от най-висок клас, предимно с авторски дизайн. На 8 юни Свилен Гамолов ще разкаже за празнината в нашето общество за обща визия и политика към дизайна като съставна част от икономическото развитие на България, и как можем да решим този проблем.

 

Дизайнерът Свилен Гамолов ще участва в TEDxTalyana

 

TEDx е формат на събитие, което носи духа на мисията на TED - за разпространение на идеи, които си заслужават сред локалните общности по всички краища на планетата. TEDx събитията са организирани от любопитни личности, които искат да открият идеи и да разпалят разговора за тях сред своята общност. TEDx събитията включват лекции на живо и записани TED Talks и са организирани независимо под лиценза на световния бранд TED.

 

Следете събитието във Фейсбук тук.


 

   още от Новини