Наближава срещата с директора на Design Museum London

26.04.2018 / 13:22 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Повод за гостуването на Деян Суджич е петото издание на серията срещи с различни новатори в дисциплината DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е.

 

На 27 април Generator посреща Деян Суджич - директорът на водещия музей за дизайн в света Design Museum в Лондон. Той ще говори за бъдещето на дизайна.

 

Директорът на Design Museum London разказва за бъдещето на дизайна

 

Деян Суджич е международно признат и уважаван журналист, преподавател и писател. Той е офицер на Ордена на Британската империя - един от петте най-важни почетни титли на Острова. Сред акцентите в професионалните му изяви са: куратор на осмото издание на Венецианското биенале за архитектура (2002г. с тема Next), директор на едногодишната инициатива Glasgow 1999: UK City of Architecture and Design и главен редактор на списание Domus (2000 - 2004г.). Автор е на книги за дизайн и архитектура, някои от които са The Language of Things (Penguin, 2008), Norman Foster: A Life in Architecture (Orion, 2010), Shiro Kuramata (Phaidon, 2013), B is for Bauhaus (Penguin 2014). Последната му книга е The Language of Cities (Penguin, 2016).

 

Деян Суджич е директор на Design Museum от 2006г., след като наследява друго известно име от кръга на настоящите икони - куратори и критици - Алис Росторн. Според Суджич ролята на музея е да помага на обществото да си обяснява сложни световни процеси, революционни открития и исторически явления, като дава пример с Brexit.

 

Музеят на дизайна в Лондон е основан през 1989 г. от сър Терънс Конран, а дейността му е посветена на съвременните разнообразни проявления на дизайна - продуктов, промишлен, графичен, моден, социален, архитектура и други. Музеят функционира като регистрирана благотворителна организация и средствата, генерирани от продажба на билети, подпомагат създаването на нови изложби.

 

В края на 2016г. музеят е преместен от първоначалната си локация Shad Thames в бившaта сграда на Commonwealth Institute в Кенсингтън, знакова архитектурна находка, обновена за целите на постоянно разрастващите се колекции и дейности на музея.DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е е серия от публични срещи с уважавани международни имена - новатори в дизайна. Чрез лекции, изложби и работилници публиката има възможността да се запознае с важни етапи от развитието на дизайна, неговите забележителни революционери, съвременни приложения, смели и предизвикващи въображението експерименти, етични и устойчиви тенденции, предстоящи нововъведения и други.

 

ВХОД: 10 лв
ЕЗИК: английски
Организатори и модератори: Studio Komplekt


 

   още от Новини
   още от Арт