Минимализъм и устойчиви практики в интериора

02.04.2019 / 12:49 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Това беше темата на арх. Павлина Малинова и арх. Мариета Атанасова от DESIGNitsa на събитието Conceptual Talks в рамките на изложенията "Техномебел" и "Светът на мебелите" в Интер Експо Център.

 

Дизайница е виртуално място за интериорен дизайн - интериорно проектиране и подбрани дизайн продукти за дома, ориентирани към природата. Основна цел на екипа е с работата си да даде нов поглед към начина на живот и пространствата, които обитаваме. Стремежът е да се излезе от стереотипите и домът да се оформи така, че да служи най-добре - както чисто функционално, така и създавайки хармония.

 

Минимализъм и устойчиви практики в интериора

 

„Малкото е повече"... или минимализъм

 

Основната идея на минимализма е да се отървем от излишното, от нещата, които не използваме, и от които нямаме нужда. Да организираме пространството около нас така, че да осигурим за себе си и околните свободна, просторна среда. В архитектурата и интериора минимализмът внася простота, изчистеност, елегантност на формите, въздух, светлина, неутралност и хармоничност на цветовете. Създава чувство на спокойствие и отмора. Да разпознаваме нуждите си е основно послание на минимализма - да успеем да осъзнаем ясната граница между това, от което наистина имаме нужда, и това, което просто искаме да притежаваме само, за да го имаме. В духа на тази философия, не само бихме намалили нашите финансови разходи, но и стреса от ежедневието.

 

Минимализъм и устойчиви практики в интериора

 

LAGOM  - нито повече, нито по-малко

 

„Не малко, не повече, а точно колкото ни е нужно" или Лагом, се обособи като една от основните стилове за миналата и тази година. Общият стремеж е към простотата на нещата и търсенето на най-необходимото без излишно претрупване. А в основата на философията е достигането на равновесие или как да намериш баланса между ангажиментите и свободното време. Прочетете повече за Лагом в статията, посветена изцяло на него.

 

Минимализъм и устойчиви практики в интериора

Източник: DESIGNitsa

 

FENG SHUI - как да привлечем късмет

 

Фън Шуй, също и Фън Шуей, е древно китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци. Това е система на естетиката, за която се смята, че използва законите на китайската астрономия и Земята за подобряване на личния живот с положителна енергия. С Фън Шуй могат да се избират благоприятни места за живеене или се правят промени, които да подобрят дадено място и с това - живота на хората. С помощта на Фън Шуй може да се избира място за строеж на жилища и цели селища, може да се планира интериорът и екстериорът на сградите, може да се определя предназначението на стаите, могат да се решават проблеми на градоустройството и инфраструктурата.

 

Минимализъм и устойчиви практики в интериора

 

WABI SABI  - красота в несъвършенството

 

Да намерим красотата и в несъвършенството или Wabi Sabi. Това е японска философия, в която не става въпрос за перфектните интериори, а по-скоро се цели обратното - асиметрично оформление, сурови и естествени материали и ръчно изработени продукти. Това към настоящия момент, а и занапред в световен аспект, е най-търсената естетика в интериора. Може да прочетете подробна статия по темата.

 

Минимализъм и устойчиви практики в интериора

Източник: DESIGNitsa

 

KINTSUGI - помирение с недостатъците

 

Kintsugi в превод от японски означава „златен ремонт" и е японско изкуство за поправка на счупена керамика с лакиран прах или смесено с прахообразно злато, сребро или платина - метод, подобен на техниката maki-e. През вековете дзен майстори смятали, че саксиите, чашите и чиниите, които са повредени, не трябва просто да бъдат пренебрегвани или изхвърлени. Те трябва да продължат да привличат нашето уважение и да бъдат ремонтирани с огромна грижа - процес, символизиращ помирението с недостатъците и злополуките на времето.

 

Минимализъм и устойчиви практики в интериора

Източник: DESIGNitsa

 

ZERO WASTE - стремеж към нулев отпадък

 

Zero Waste е доста голяма идея, особено в нашето консуматорско общество. Означава да не правим никакъв боклук, да не го изхвърляме в депата и дори в кофите ни за боклук, да не го хвърляме на земята, отминавайки разсеяно. Последвайте Дизайница в инстаграм @_designitsa, ако искате да следвате техния път към една по-малко пластмасова планета, а защо не и да се включите в предизвикателството.

 

Минимализъм и устойчиви практики в интериора

Източник: DESIGNitsa

 

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти
   още от Изложения