Уют по мярка

22.03.2011 / 16:35 - citybuildhome.bg
  свежо  

За предимствата сам да станеш автор на интериора на къщата си разказа за citybuildhome.bg една от собственичките на естетична клиника Derma Pro Гванца Салакая, която гостоприемно прие екипа ни в разкошния си нов дом.

 

Уют по мярка
Какви качества са необходими, за да направиш дома си сам?
Много е важно да имаш финансови възможности и желание за това. Аз винаги съм имала желание и съм знаела точно как искам да изглежда домът ми. Не съм се стремяла къщата да е с модерно излъчване, а към комфорт и уют в нея. Преди три години, когато започнахме да я строим, по-голямата част от магазините предлагаха основно съвременно обзавеждане. Един ден отидох в ЦУМ в шоурума на Laura Ashley и щом влязох веднага разбрах, че домът ми ще бъде решен в непреходния класически стил, който предлагат, наред с модерния. Преди бях посещавала техни магазини в чужбина и бях приятно  изненадана, че се предлагат и в България, и че ще мога да  направя техните стилни и романтични предложения част от дома си.
Първото нещо в интериора бе слагането на тапетите с тази марка. След това малко по малко продължихме и с останалите решения. По това време имах Ателие за реставрация и желанието ми беше да обзаведа дома си с по-старинни мебели, но тази тръпка ми мина, и както виждате, нямам много старинни неща в дома си.
Уют по мярка
По-голямата част от работата по обзавеждането свърших в последните три месеца, в които се нанесохме в къщата. Направих всичко без чужда помощ. От магазина получих някои ценни съвети. Съобразих се с тях, но до края не промених първоначалните си виждания, държах на любимите си цветове, шарки и материи, и се опитвах да съчетая адекватно всички елементи.
Кои бяха най-трудните моменти в работата по къщата?
Имаше моменти, в които нещата не се получаваха в определените срокове и това много ме изнервяше.
Уют по мярка
Кое е любимото ти помещение в къщата?
Спалнята и банята към нея. Изкарвам много време там. Почти не се застоявам в дневната, особено когато съпругът ми отсъства. Обикновено вечеряме с децата и се качвам горе по стаите си.
Уют по мярка

Уют по мярка
Защо предпочете тапети, а не мазилка, латекс или нещо друго?
Предпочитам тапетите, защото според мен те внасят уют.
Уют по мярка
Кой изпълни довършителните работи по интериора?
Строителите, които направиха къщата имат специален екип, които се погрижи за тази част от работата.  
Какъв съвет би дала на хора, на които предстои да обзавеждат голяма къща?
Да имат търпение, защото то е необходимо. Правеното на дом не е лесна работа, аз самата имах моменти, в които бях готова да се откажа.  Трябва да имат и голямо желание нещата да станат. Без търпение и желание не става!
Уют по мярка
Мислила ли си на някакъв етап да наемеш дизайнер?
Никога не съм мислила да се доверя на друг човек относно това как ще изглежда домът ми. Когато правихме проектите на къщата се обърнахме към една архитектка, с която така и не можахме да се спогодим. Всяка седмица се виждахме по три пъти и след дълги разговори, и настойчивост от наша страна проектът на къщата бе изпълнен, така както ние искахме. Тя постоянно предлагаше модерни решения и сякаш не искаше да чуе нашите желания и изисквания. В края на сметка стана така, както ние искахме. Не че в момента не бих променила някои неща, но смятам, че е нормално да мислиш  как би могло да стане още по-хубаво.
Уют по мярка
Наистина ли интериорът на къщата вече започва да ти омръзва?
Така е, вече виждам детайли, които бих променила, въпреки че сме  тук едва от три месеца.
С апартамента, в които живеехте до момента не беше ли така?
Не, в апартамента не съм влагала някакви специални усилия, защото знаех, че рано или късно ще се нанасяме тук. Преди осем години, когато заживяхме там не съм и имала възможност да направя нещо грандиозно. Просто бяхме боядисали с латекс и обзавели с елементарни мебели.
Според теб предимство ли е да си направил сам дома си?
При всички случаи. Човек, който обича дома си и прекарва много време в него мисля, че трябва да  го направи сам, защото той най-добре знае, какво точно иска, от какво има нужда, какво би му носило уют.
Уют по мярка
Имаш ли забележки по интериора?
Като цяло съм доволна. Не мога да кажа, че нещо не ми харесва, но ако сега я строим наново, бих променила някои неща като разпределение. Защото, ако имаш възможност винаги би могъл да промениш обзавеждането си, докато самата архитектура е много трудно да промениш.
Изкуството е неделима част от  дома ти. Разкажи ни повече за това как го подбираш.
Аз съм израстнала в една различна оттук среда в Грузия и Русия. Това е интериор, в който всяка грузинка би се чувствала чудесно. По този и подобен начин хората обзавеждат домовете си в Грузия. Понякога, като ми идват българи на гости им изглежда малко странно, може би им идва малко в повече. Сигурно, защото в България не са такива традициите. Това е част от нашата култура. Събирам старинни неща от години и вече имам доста. Дори майка ми и свекърва ми насят антики като идват. Смятам, че това е нещо, което има стойност за поколенията.  Много хора с лека ръка изхвърлят старите вещи, без да се замислят, че ако не те, децата им могат след време да ги ползват, да ги пазят в домовете си като знак, спомен от миналото.  Държа на традициите и не мисля, че има нещо лошо в това.
Уют по мярка
В дома си имаш множество дребни аксесоари, които допринасят за уюта. Каква е тяхната история?
Да, обичам аксесоарите. Това са неща, които нося от антикварни магазини от различни места по света.  Те са доста скъпи и не бих могла да си ги купя наведнъж. Събирам ги едно по едно във времето. Когато ходя в чужбина, особено в старите градове, влизам в антикварятите, с часове гледам и избирам. Мисля, че присъствието им в интериора също създава уют. Без аксесоар един интериор седи гол и недовършен.
Уют по мярка
Сега след като имаш вече опит като дизайнер, за какъв проект мечтаеш?
Мечтата ми е да имам един стар апартамент с високи тавани в района около Докторската градина в София, който да реша в модерен стил.  


Очаквайте в следващите дни в citybuildhome.bg целия интериор на дома.  

Интервю на Марина Аврамова
снимки: citybuildhome.bg

.  


 

   още от Новини
   още от Интервюта