Международен панаир на традиционните занаяти „ЕТЪР“ започва на 7 септември

05.09.2018 / 13:34 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Тази година ще участват майстори от 13 държави.

 

Занаятчиите са от Азербайджан, Германия, Естония, Иран, Латвия, Литва, Република Южна Африка, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и България. 27 са чуждестранните гости, а 54 - българските.

 

Международен панаир на традиционните занаяти „ЕТЪР“ започва на 7 септември

 

Важен акцент по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти е Майсторската надпревара, която тази година е по каменоделство. В съвременността този занаят не е запазена територия само за мъжете, тъй като участие в надпреварата вземат и две жени. В Младежката секция към Майсторската надпревара се включват трима ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Вечерта на 8 септември журито ще обяви решението си. Победителят от Майсторската надпревара става носител на голямата награда „Сребърна хлопка", а от Младежката секция - на „Бронзова хлопка".

 

На Международното изложение - базар на традиционни занаяти майсторите от 13 държави ще представят своите изделия пред посетителите в музея. В дните на Панаира е обособено изложение базар „АртЗона", където съвременни творци представят свой прочит на традиционните занаяти. Публиката може да види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене и украса. През всеки от дните на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти ще има и богата фолклорна програма.

 

Повече за ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти можете да намерите на сайта на панаира - http://fair.etar.bg/ и във Фейсбук.


 

   още от Новини
   още от Арт