Лувърът отвори свой филиал в Абу Даби

13.11.2017 / 11:05 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Бризът охлажда коридорите, а слънцето "наднична" през уникалните 7850 метални звезди в купола, създавайки усещането за "дъжд от светлина".

 

През 2007 г. Париж и Абу Даби подписаха междуправителствено споразумение, предвиждащо създаването на филиала на Лувъра. ОАЕ получaват право да използват името „Лувър" в названието в продължение на 30 години и да излагат експонати от едноименния парижки музей.

 

Филиалът е най-голямото предизвикателство в творчеството на носителя на наградата „Прицкер" арх. Жан Нувел, който представи лично проекта в София през 2010 година. Филиалът на Лувъра е на остров Саадият, разположен на 500 метра от брега на столицата на Обединените арабски емирства.

 

Лувърът отвори свой филиал в Абу Даби

 

Модернистичният музей, чиято архитектура е вдъхновена от арабските медини (квартали), обхваща 55 постройки. Белите им стени улавят отражението от водата на Персийския залив. Бризът охлажда тъмните коридори, а слънцето "наднична" през уникалните 7850 метални звезди в купола със 180-метров диаметър и тегло 7500 тона, създавайки усещането за "дъжд от светлина".

 

Сложният модел на купола е резултат на геометричен дизайн, повтарящ се в различни размери и ъгли в осем насложени слоя. За да стигне светлината до пода, всеки лъч преминава през тях, създавайки постоянно променящ се модел, който имитира сенките, хвърлени от палмови дървета.

 

По интериора е работил екип: Floriane ABELLO, Lucas DUMON, Isabella GARBAGNATI, Jaiyao HUANG, Tanguy NGUYEN, François ZAB.

 

Лувърът отвори свой филиал в Абу Даби

 

Лувърът отвори свой филиал в Абу Даби

 

В колекцията на филиала има експонати от различни епохи и цивилизации. В 23 зали Лувърът в Абу Даби е изложил 620 творби, които е закупил, и още около 300, които е наел от 13 френски музея и института.

 

 

Строежът на филиала започна през 2013 година, за което ви съобщихме в CityBuild.bg. В близките години на острова ще отворят врати още два подобни културни центъра - филиал на американския музей Гугенхайм, проектиран от Франк Гери и националният исторически музей на шейх Зайед, проектиран от Норман Фостър.

 

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти