Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

27.03.2019 / 16:34 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Подобно на потънал перископ масивният прозорец на ресторанта Under по проект на Snøhetta предлага изглед към морското дъно, което се променя през сезоните и различните климатични условия.

 

Идеята за сградата е  повърхността й постепенно да се покрие с водорасли и тя напълно да се слее с пейзажа.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

 

Бетонната устойчива конструкция с дължина 34 метра в южна Норвегия е отчасти потопена на дълбочина 5 метра в морето.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

 

Подобно на потънал перископ, масивният прозорец на ресторанта Under предлага изглед към морското дъно, което се променя през сезоните и различните климатични условия.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

 

Първото впечатление на гостите от непокорните вълни се променя, след като влязат в притихналото облечено с дъб фоайе.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

 

Преходът от сушата към морето е подчертан и от текстилни панели на тавана в цвета на залязващото слънце.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

 

Интериорът създава топла и приветлива атмосфера. Акцент са столовете, които Snøhetta проектира заедно с местната дърводелска работилница Hamran. Те напомнят клони по стъблото на дърво.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа


Under функционира и като изследователски център за морския живот. Затова проектът подчертава деликатния екологичен баланс между сушата и морето и насочва вниманието към устойчиви модели за отговорно потребление.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

 

Snøhetta са създали още визуалната идентичност на мястото и на уебсайта на Under, за да представят елементите, които характеризират проекта: уникалният пейзаж, мисленето зад архитектурата и философията на главния готвач, който изготвя рибно меню с фокус върху изискано изживяване, основано на висококачествени местни продукти.

 

Контраст между суша и море в първия подводен ресторант в Европа

 



 

   още от Новини
   още от Арт
   още от Интериорни проекти
   още от Любопитно