Конкурсът Roca One Day Design Challenge с второ за България издание

09.10.2019 / 17:29 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

След огромния успех през 2018-а, тази година има допълнителна награда - участие в големия международен финал на конкурса в Барселона.

 

Вече е ясна датата на второто за България издание на международния конкурс за дизайн Roca One Day Design Challenge - 9 ноември. Мястото е корпоративната изложбена зала на Roca - Експо Баня София, на бул. "Мария Луиза" 16 в София.

 

Конкурсът е организиран от Roca, световен лидер в сектора за продукти за банята. Той предизвиква студенти и млади професионалисти до 30-годишна възраст от секторите дизайн и архитектура да създадат само един за ден оригинални решения и иновативни концепции за банята. Поради ограниченият във времето характер, конкурсът е един от най-вълнуващите в сферата на дизайна. Той се разраства в международен мащаб, а целта е да се превърне в референтна точка за младите дизайнери и архитекти.

 

Конкурсът Roca One Day Design Challenge с второ за България издание

 

Участниците проектират продукт по задание, което се обявява в началото на деня. Задачата е свързана с банята. Състезателите работят в определен срок в екип до двама. Най-важните аспекти, които журито трябва да вземе предвид, са оригиналност, дизайн и приложимост на предложените решения. Конкурсът предлага на младите студенти и професионалисти да предизвикат себе си да създават и развиват най-иновативни идеи.

 

Проектите в конкурса ще бъдат оценявани от жури, в което влизат петима доказани професионалисти в своите области, носители на редица награди за дизайн и архитектура. Това са Илиан Милинов, получил 4 пъти отличието RED DOT design award, основател на Ilian Milinov Studio, доц. д-р арх. Орлин Давчев, зам.-декан по учебната дейност в Архитектурен факултет на УАСГ, доц. д-р Георги Червендинев, ръководител на катедра Инженерен дизайн в Технически университет - София, гл.ас. д-р Иво Попов, преподавател в департамент „Дизайн" и доктор по дизайн в Нов български университет, и Веселин Симов, мениджър маркетинг на Roca за Югоизточна Европа, в качеството му на представител на Международна фондация We Are Water.

 

Конкурсът Roca One Day Design Challenge с второ за България издание

 

За участие в конкурса младите таланти трябва да се регистрират. В първото издание за България през 2018 година се регистрираха над 170 млади дизайнери и архитекти, които създадоха интересни и конкретни проекти, които впечатлиха журито. Повече от атмосферата на събитието може да се види тук.

 

Предизвикателствата пред участниците във второто издание ще бъдат още по-вълнуващи. Освен много емоции и нови контакти, конкурсът осигурява награден фонд в размер на 4 200 лв. и възможности за участие в уоркшоп за дизайн и архитектура през 2020 г. Паричната награда за най-добрия проект възлиза на 2 000 лв., 1 000 лв. е втората награда, а 600 лв. са за третото място. Предвидена е и специална награда от 600 лв., осигурена от фондация We Are Water, която има за цел да осъществява проекти, свързани с опазването на водните ресурси на планетата.

 

Конкурсът Roca One Day Design Challenge с второ за България издание

 

Победителите във второто издание на Roca One Day Design Challenge ще участват и на големия финал на международното състезание в Барселона, като всички разходи за това ще бъдат поети от организаторите, а участващите млади дизайнери ще имат възможност за международна изява пред авторитетно жури от водещи световни архитекти и дизайнери.

 

Конкурсът Roca One Day Design Challenge с второ за България издание

 

Международен характер

 

Конкурсът Roca One Day Design Challenge има силен международен характер. Създаден в Испания през 2012 г., седем години по-късно състезанието е в пълна експанзия и се организира още в Полша, Русия, България, ОАЕ, Оман, Шанхай, Хонг Конг, Сингапур, Индонезия, Австралия, Анжертина, Малайзия. За да подпомогнат и подкрепят младите таланти, членове на журито са известни професионалисти от всяка страна. Те оценяват оригиналността, креативността и приложимостта на идеите, създадени само за няколко часа. Конкурсът се провежда в съответствие с Целите за устойчиво развитие на ООН. Българското издание на конкурса One Day Design Challenge се провежда в партньорство с: Dibla, КАБ и АИДБ.

 

Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена е през 1917 г., когато семейство Roca започва строеж на първата фабрика в Гава (Барселона). За повече от 100 години дейност, компанията има над 22 600 служители, 78 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.

 

Експо Баня София - българската изложбената зала на Roca, е част от световната верига изложбени центрове Roca, вдъхновени от една и съща идея - за приемственост и развитие, за традиция и иновация. През последните години Експо Баня София се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери и студиа, с които работи компанията Roca. От своето откриване през 2007 г. изложбената зала на бул. "Мария Луиза" 16 се превърна в място за интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство. Залата е домакин на редица културни събития, изложби графика и живопис, фотоизложби, семинари, форуми за архитектура и дизайн, концерти, театрални представления, както и сцена за новаторски проекти.

 

Фондация We Are Water има две основни цели. Първата е да повишава осведомеността и да насърчава дебат сред обществеността и организациите за необходимостта от създаване на нова култура на водата, за да се постигне справедливо развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората цел е да се извърши цял набор от действия, които да се противопоставят на негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Областите на дейността на фондацията включват участие в проекти за инфраструктура, образование, здравеопазване и научни изследвания, съсредоточени в най-нуждаещите се райони в света.

 

ЗА ЖУРИТО

 

Доц. д-р арх. Орлин Давчев, е зам.-декан по учебната дейност в Архитектурен факултет, УАСГ, и преподавател в катедра „Интериор и дизайн за архитектурата". Арх. Давчев е и основател на Архитектурно студио MIODESIGN. Водещата посока в професионалната му работа е реализация на емоционална, устойчива и иновативна архитектура, носеща посланията на своето време, авторски характер и уважение към заобикалящата среда. В практиката му са реализирани широка гама жилищни, обществени и индустриални проекти в областта на архитектурата, интериора и дизайна. Той е получил множество награди и номинации от национални и международни конкурси. Също така взима участие в значими национални и международни научни форуми, експертни комисии и журита. Арх. Орлин Давчев е автор на множество научни публикации, монографии, книги и учебници. Основните му интереси в изследванията са фокусирани в областта на дигиталните технологии в архитектурата, параметричния дизайн, бързото прототипиране, интерактивната архитектура и морфологичната оптимизация.

 

Доц. д-р Георги Червендинев е ръководител на катедра Инженерен дизайн в Технически университет - София. Образованието му включва Интериорен дизайн в Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура, магистърска степен по двигатели с вътрешно горене в  Технически университет - София и докторантура в научна специалност Ергономия и промишлен дизайн. Той е автор на няколко патента в областта на автомобилния и продуктов дизайн, както и на реализирани прототипи като градски електромобили, интериорни и екстериорни мебели и др.

 

Гл. ас. д-р Иво Попов е преподавател в департамент „Дизайн" и доктор по дизайн в Нов български университет. Член е на Съюза на Българските художници, секция „Рекламен дизайн". Член и съучредител на Камарата на дизайнерите в България. Основните му изследователски интереси са в областта на експозиционния, графичния и интериорния дизайн. Има участия в научни конференции, както и публикации в научни издания в България. Проектирал е експозиционният дизайн на над 50 изложбени щандове, художествени галерии и музеи у нас и в чужбина. Има над 30 спечелени конкурса за цялостен корпоративен стил. Спечелил е голямата награда за най-атрактивен изложбен щанд MachTech & METAЛ 2012, Интер Експо център - София. Проектирал е интериорния дизайн на много обществени и частни пространства.

 

Илиан Милинов е основател на Ilian Milinov Studio. След десетки международни отличия, сред които и 4 RED DOT design award, Милинов е пример за български дизайнер, който спокойно може да бъде наречен успешен. Mисията му е да прави дизайн, който "решава проблеми", като например окачваемият сгъваем стол Hang Stool или проектът Seattable, който реализира за ORT. Продуктите му варират от тест за бременност, през спортен автомобил и табуретка до медицинска техника и устройство, което да преобразува кинетичната енергия от детска люлка в wi-fi.

 

Веселин Симов е мениджър маркетинг на Roca за Югоизточна Европа. Същевременно отговаря за продажбите на различните марки на Група Roca (Roca, Fayans, Laufen) в редица държави от региона, сред които България, Гърция, Македония, Албания, Малта, Кипър. Вече почти 30 години професионалният път на Веселин Симов е свързан с Roca, доста преди компанията да стъпи официално на пазара у нас. Професионалист с няколко разнопосочни образования и опит в различни сфери на бизнеса и дипломатическите отношения, Веселин има глобален, философски подход към продукта, маркетинга и продажбите, който се опитва да предаде и на хората в многобройния екип, който ръководи. В журито на One Day Design Challenge той представлява международната Фондация We Are Water, основана по инициатива на Roca Group.


 

   още от Новини
   още от Арт
   още от Любопитно
   още от Баня