Кокедами и видове вертикално озеленяване

24.02.2016 / 16:27 - citybuildhome.bg
  свежо  

Това ще бъдат само част от работилниците и лекциите по време на Landscape Architecture Week 2016. За нея разказа главният организатор - ланд. арх. Йоан Земярски.

 

Седмицата на ландшафтната архитектура се организира от студенти по специалността със съдействието на Лесотехническия университет и се провежда паралелно със Седмицата на гората. Целта на Landscape Architecture Week 2016 е да се отбележи важната роля, която заема ландшафтната архитектура при проектирането и изграждането на нашите населени места, зони за труд, обитаване и отдих.

 

В периода 4-8 април ще може да участвате в работилници и да поговорите по теми, свързани с ландшафтната архитектура, екологията и опазването на околната среда. А на 7 април ви очаква и парти, разбира се.

 

Кокедами и видове вертикално озеленяване

 

Кокедами и видове вертикално озеленяване

Йоан Земярски е роден в Пловдив през 1992 г. и е завършил Френска езикова гимназия „Атоан дьо Сент-Екзюпери" през 2011 г. Студент е последен курс в Лесотехнически университет в София, специалност „Ландшафтна архитектура". Занимава се с изграждане, поддържане и развитие на зелени системи, планиране и устойчиво развитие на ландшафта, графичен и парков дизайн.

 

През 2014 година Йоан получи индивидуална награди за особени умения във втория студентски архитектурен пленер-конкурс в Ловеч, беше презентатор в събитието "Аз създавам" на ONE ARCHITECTURE WEEK, а миналата година беше в екипа, чиято идея „Перголите" в рамките на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 спечели отворената покана за намеса, която да стимулира приобщаването на хората към река Марица и взаимодействието им с нея. На брега на реката беше създаден нов кът с красива панорамна гледка.

 

Йоан, все още подготвяте програмата на Landscape Architecture Week 2016, но все пак - какви работилници и лекциипредвиждате?

 

В програмата ще има различни работилници и конкурси и се надявамев тях да се включат не само студенти по ландшафтна архитектура, но и от други архитектурни или инженерни специалности.

 

В деня на откриването например - 4 април, ще отворя една работилница за кокедама (подвижни мини екосистеми - бел.ред.). Мисля, че ще е много интересно за участниците, тъй като е нещо ново за България.  

 

В момента наистина все още сме в етап на подготовка на програмата, очакваме потвърждение от много участници. Лекциите ще бъдат в две насоки - от фирми, които се занимават главно с озеленяване и ще представят техни продукти, както и от неправителствени организации, които се занимават с планиране и проблеми, свързани с градската среда.  

 

По време на Landscape Architecture Week 2016 ще говорим за различни новости в ландшафтната архитектура, както и върху това дали тя е традиционно озеленяване или е нещо повече. Ще има и лекции за вертикалното озеленяване.

 

Кога ще имате яснота по програмата?

 

Надяваме се в края на тази седмица да станат ясни основните участници. Един от тях е ланд. арх. Стоян Начев, който се занимава с проектиране и обучение. Той ще бъде лектор по темата„Компютърната графика в ландшафтната архитектура".

 

Други участници ще бъдат архитектите от Група Град, които изявиха огромно желание да се включат. С тях ще направим конкурс или работилница за преобразяване на реална градинка с реални проблеми, за която студентите ще дадат идеи.

 

От каква подкрепа имате нужда във връзка с провеждането на LAW 2016?

 

В нея като спонсори могат да се включат фирми, занимаващи се с озеленяване, като презентират дейността и проектите си. Те могат да се възползват от Закона за меценатството и да ползват данъчни облекчения. Декоративни разсадници също могат да предоставят растителен материал за някои от работилниците.

 

Има ли положителна промяна през последните две-три години относно разбирането за важността на ландшафтната архитектура? Доколко се ползват услугите на специалисти?

 

Такава положителна промяна може би има и тя е чисто законова, защото в последните няколко години при изграждането на определени архитектурни проекти е задължително участието на ландшафтен архитект в зелената част. А в по-общ план виждам промяна в общественото мислене. Хората обръщат все повече внимание на околната среда, на градската среда, имат по-големи изисквания и търсят специалисти.

 

Като ландшафтен архитект какво очаквате от бъдещия нов главен архитект на София?

 

Като ландшафтни архитекти ние сме свикнали да боравим с големи мащаби, затова очакваме да се работи цялостно за визията на столицата, а не на парче. Минус е, че се работи в малки мащаби и често проектите не са обвързани с околната среда.

 

Интервю на Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Интервюта
   още от Градина