Know-How/Show-How

18.06.2018 / 15:36 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Лятната програма за креативно мислене и дизайн процеси започва с работилница, която ще изследва потенциала на квартал Кючук Париж в Пловдив.

 

Реализацията на тазгодишното издание е планирана в два етапа. Първи етап включва образователна програма в 6 дневна работилница от 2-7 юли. Вторият етап включва публична програма, планирана за реализация през 2019 година. Поканени да участват са архитекти, продуктови и графични дизайнери, журналисти, фотографи или хора от социалните науки. Няма ограничения за възраст или специализация.

 

РАБОТИЛНИЦА

 

В работилницата колективно ще бъде изследван потенциалът на квартал Кючук Париж в Пловдив. Tя ще се проведе в пространството на читалище "Тракия", което е в квартала и се нуждае от по-добра материална и пространствена инфраструктура.

 

В процеса на работа освен събиране на данни, ще се разработват серия проекти и предложения за продукти, основани върху резултатите, събрани от проучването и предназначени за нуждите на читалището. В продължение на 6 дни ще се срещнете с местни жители и производители на място в квартала. Ще събирате данни и истории за техните умения и знания, свързани с машините и материалите, които използват.

 

Специално внимание ще бъде насочено към регистрирането на неизползваните остатъчни материали от производствените процеси. Събраната информация ще бъде организирана във визуална система. Ще се използва създаденият инвентар като отправна точка в разработването на нови дизайнерски решения. Те могат да са от табела на читалището, направена от отпадъчен материал на близката работилница, до съоръжение за информация, гъвкави мебели или декоративна стена.

 

Работилницата ще бъде ръководена от уникалната методология, изключителният професионализъм и експертиза на холандския пространствен дизайнер и архитект Елмо Вермaйс и продуктовите дизайнери от българското студио Тухла - Ростислав Димитров, Владимир Кирчев и Захари Радев. Темите са градска среда, теренна работа, изследователски методи и техники, журналистика, кръгова икономика, дата визуализация, визуална комуникация, дизайн стратегии, разработване на продукти, сръчният град.

 

 

КАКВО Е ПЛАНИРАНО ПРЕЗ 2019 ГОДИНА

 

Реализацията на Публичната програма е планирана за 2019 година, отново в пространството на читалище "Тракия". Тя ще се състои от дискусионен подиум/форум и практични изпълнения на проекти, генерирани по време на и след работилницата от 2018 година. Тези проекти, освен че ще бъдат част от контекста на пространството, ще останат и в неговата инфраструктура като действащ пример за възможностите, разкрити от осъщественото проучване и силата на дизайна.

 

ЕКИП

 

Осъществяването на тазгодишната програмата е следствие от съвместните усилия на професионалисти и ентусиасти от различни сфери. Всеки от екипа притежава свои отличителни качества и умения, отразени във формата и съдържанието.

 

ЗА ПЛАТФОРМАТА

 

Международната програма за креативно мислене и дизайн процеси KHSH е независима образователна платформа, изследваща ролята на дизайна и изкуството като средство за културна и социална трансформация. От 2015 година насам програмата се организира през лятото и трае една до две седмици, като застъпва актуални теми, свързани с идентичността на мястото и неговите ресурси.

 

Програмата се състои от модул, включващ практическо изследване и проектиране по зададена тема под формата на работилници и презентации, и публичен модул, включващ теоретична програма с лекции и дискусии, разгръщащи застъпената тема.

 

Повече информация - тук.


 

   още от Новини
   още от Любопитно