Картини на iPad

16.05.2018 / 11:52 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Изложбата дигитална графика на Росен Йорданов ще бъде открита в Къщата на София.

 

Картини на iPad

 

Картини на iPad - скицникът с безброй листа, камък, пергамент, хартия, въглен и бои. Изразни средства и материали на хиляди години. С времето изразните средства се променят.

 

След десетилетия незадоволителни опити да наподобим начина на работа на пещерния художник посредством дигитални средства, се появява почти идеалният заместител на камъка, въглена и охрата кал. Преди 8 години едно пораснало хипи, отдавна загърбило младежките си LSD трипове, за пореден път излиза на сцената по дънки, страшно грозни маратонки NIKE и черно поло, за да представи iPad.

 

Следващите 4 години технологията се развива, разработчиците на програми се развилняват и през 2014г. се появява една на вид скромна, а за късмет евтина програма - Procreate. От този момент деветинчовият екран на айпада на Росен се превръща в това, за което е бил създаден - скицник с безброй листа, цинкoви плочи за офорт, литографски камъни, грундирани ленени платна, акварелени картони!

 

Този проект включва работи, в които художникът е пресъздал  впечатленията си от едни от най-древните митологични истории. Шумерският мъжага Гилгамеш и неговият приятел Енкиду, богове и хора от първата книга на Стария завет - Сътворението.

 

Зодиакални знаци, родени пак в древен Шумер. Древногръцки герои, полубогове и титани. Библейски царе. Използвайки тези древни (и в повечето случаи многократно интерпретирани) сюжети, впечатлението се подсилва от новите материали и изразни средства. Преследването на вечната младост и живот, любовта, предателството, алчността и всички страсти, които правят от всеки герой, цар и дори бог - просто един огледален образ на всеки съвременен човек.

 

Картини на iPad


 

   още от Новини
   още от Арт