„Кадифена роза“ е цветът на годината според наши специалисти в интериорния дизайн

26.01.2018 / 15:07 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Той е цвят по каталог на "Оргахим", който съчетава няколко нюанса: розово-виолетово, кафяво и сиво.

 

"Оргахим" АД, със съдействието на Асоциацията на интериорните дизайнери и националната платформа за интериорен и продуктов дизайн „ДИБЛА" обявиха вчера Цвят на годината за 2018. В процеса по избора участваха дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика.

 

„Кадифена роза“ е цветът на годината според наши специалисти в интериорния дизайн

Снимка: "Оргахим". Момчил Бояджиев - търговски директор на "Оргахим" АД

 

Процесът по избор на цвят се проведе в два етапа на специално организирана работилница, като за целта участниците бяха разделени на групи, за да намерят настроението и стила, които ще подхождат на 2018 година - с помощта на специално подготвени „табла за вдъхновение", включващи въпроси, свързани с вижданията на участниците за настоящата 2018. Те бяха изразени с комбинации от думи и цветове, асоциирани със съответния въпрос. Във втори етап на базата на отличилите се цветови посоки бяха изработени колажи (т.нар. Mood boards) от разнообразни мостри (текстил, дамаски, цветови листчета, плоскости, камъни) и материали (снимки и изображения).

 

„Кадифена роза“ е цветът на годината според наши специалисти в интериорния дизайн

 

Кадифена роза" е цвят по каталог на "Оргахим", който съчетава в себе си няколко нюанса: розово-виолетово, кафяво и сиво. Цветът е успокояващ, комфортен, натурален, деликатен и мек. В същото време предлага самоувереност и се възприема като луксозен, изискан и елегантен. „Кадифена роза" е творчески цвят, който предизвиква и позволява да се съчетава с десетки нюанси и материали в интериора. Той изразява локалните тенденции, но е зареден с богато глобално приложение. 

 

„Кадифена роза“ е цветът на годината според наши специалисти в интериорния дизайн

 

На пръв поглед парадоксално - „Кадифена роза" е цвят, който грабва вниманието с това, че е непретенциозен. Завладява с приятната си мекота и дълбочина. Той е нежен, съблазнителен нюанс, който ни потапя във всеобхватна земна топлина и в същото време с различните нюанси, които съдържа ни отпраща към безкрайното нощно небе.

 

Когато става дума за рози, тяхната символика е древна и се свързва с красотата, силата и мъдростта на Божествената Майка. Розата напомня за целомъдрието, съвършенството и благоговението.

 

Кадифеният завършек придава деликатност и дълбочина на цвета. Кадифето в социален и културен план е израз на власт, богатство и вкус. Обичано от владетели и аристократи, кадифето е използвано от световните дизайнери през вековете като катализатор на чувственост. С финия си допир то гали кожата, а с нежния си блясък - окото.

 

„Кадифена роза“ е цветът на годината според наши специалисти в интериорния дизайн

 

„Цветът на годината изразява непреходността на красотата, значението на изисканите елементи, пред тренда на деня, изместването на логоманията от деликатните форми, ръчната изработка, отношението към детайла. Цветът е едновременно лесен за съчетаване защото не се откроява контрастно. Подчертава естествената красота на тъкани и материали: кашмир, кадифе, коприна, сатен, велур, скъпоценни и полу-скъпоценни камъни. Внася разнообразие и свежест, като същевременно не се натрапва с яркост или рязък контраст"коментира Ана Динкова, автор и моден блогър.

 

„Кадифена роза" е изключително подходящ както за спалнята, така и за хола. Нюансът представлява микс на топъл и студен цвят, което позволява комбинации с разнородни материи и материали в интериора. За мен перфектното допълнение към „Кадифена роза" би било изчистеното бяло, съчетано с топли дървесни мотиви. Така ще се засили идеята за пресъздаване на спокойна и релаксираща среда и в същото време стените ще предразполагат към творчески мисли", каза Иван Стефанов, интериорен дизайнер.

 

"Цвят на годината" е инициатива на "Оргахим" АД, която се провежда за трета поредна година. Целта е тя да се превърне в платформа и стартова площадка за нови идеи в работата с цветове, както и да зададе тенденции и перспективи за вида на обграждащата ни среда, коментират от „Оргахим". Според представители на компанията, това е активност, която успява за трети път да провокира въображението на интериорните дизайнери и улеснява потребителите в избора на бои и материали за декорация. Амбицията на „Цвят на годината" е да се наложи като водещо събитие в бранша и да даде възможност на професионалната гилдия да задава тенденции на локално ниво.

 

"Оргахим" АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа. Дружеството има над 110 годишна история в производството на специализирани химикали и покрития, с модерни инсталации и значителни ресурси, използвани за разработването на нови продукти. Компанията има над 2000 продукта, 500 служители, 5 фирмени магазина, 7 дистрибутора и партньори в цялата страна.


 

   още от Новини
   още от Любопитно