Качественият дизайн запазва своя характер с времето

05.05.2020 / 14:42 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Той поставя индивида в центъра и търси път към него, казва Галя Дзанато от галерия-шоурум СКЛАДА.

 

Качественият дизайн запазва своя характер с времето

Снимка: СКЛАДА

 

СКЛАДА - продукт на страст и емоция

 

Галя Дзанато е завършила италианска филология, работила е за италианска компания, а срещата с италианския дизайн и култура дават перспектива в професионалния й и личен живот. Тя се омъжва за италианец, а в началото на 90-те създава галерия-шоурум СКЛАДА в София, където ще откриете дизайнерски мебели и аксесоари, а може да срещнете и някои от техните автори.

 

„Повечето от мебелите в галерията имат знакова история, а СКЛАДА е преди всичко продукт на страст и емоция. Това е мини модел на света, в който искаме да живеем, а с хората, с които работим, сме съмишленици. Привлечени сме от едни и същи идеи, споделяме общи желания. Те не са служители, а наши партньори", каза Галя Дзанато по време на онлайн среща на 28 април в платформата Zoom.

 

„Смятам, че успехът е свързан със съревнование, а аз много не се интересувам от него. Радвам се на оценката, но не е моя цел. Доволна съм, когато направя нещо и то има развитие, но за мен едно начинание е успешно, ако хората го възприемат като добро. А за да се случи това, трябва да бъдеш искрен", казва Дзанато. 

 

Качественият дизайн запазва своя характер с времето

Снимка: CityBuildHOME.bg

 

Дизайнът поставя индивида в центъра и търси път към него

 

Галя Дзанато участва в реализирането на обществени и частни интериори. Според нея интериорният дизайн в България се развива бързо, но често все още адаптира модели. Нещата обаче бързо се ориентират към по-качествени продукти с по-ясно изразени стабилни послания. 

 

„Необходимо е да има любов към човека, за да бъде създадено нещо за него, а душата на клиента е сложно нещо, затова трябва да си много внимателен", смята Дзанато. „Това е деликатна връзка, защото става дума за много лични неща. А пътят към взаимното доверие се изминава заедно", казва тя.

 

Качественият дизайн запазва своя характер с времето

Снимка: СКЛАДА

 

Качественият дизайн запазва своя характер с времето

 

Името на Галя Дзанато е свързано с още едно съвременно градско пространство за дизайн и добри идеи - N8. Създадено е през 2016 г. като място, което представя предмети на дизайна - мебели, аксесоари, осветителни тела, текстил и играчки, които добавят стойност към съвременния интериор.

 

Именно качеството е в основата на дизайна. Според Дзанато имитацията е част от пътя на всеки, но копието е кражба - това е лоша практика, която девалвира стойността на продукта и обезценява оригинала. А мебелите на първо място трябва да са екологични, трябва да са и функционални, но най-важно - качествената мебел ще издържи във времето, ще те представлява добре и ще остарява достойно, защото е направена както трябва, с необходимия ресурс и мисъл. „Хубавата мебел ще устои на всичко и след време ще можеш пак да я продадеш, защото ще е здрава, ще има характер и ще продължава да вълнува. Така че купувайте си хубави неща, ще ви носи удовлетворение", казва Дзанато.

 

Качественият дизайн запазва своя характер с времето

Снимка: №8

 

Централна минерална баня - част от идентичността на града

 

Галя Дзанато е част и от гражданската инициатива Термално-Нормално за възстановяване на първоначалната функция на Централна минерална баня в София като общодостъпен термален център. „Престъпно е да не се развива тази ценност - минералната вода. Освен това банята е пространство, в което се срещаш с други хора, но там си анонимен, нямаш своите белези на социално положение, които обикновено носиш - това е най-добрият начин да се свързваш с хората. На тази тема мога да бъде много бойна и да развявам знамето, защото се вбесявам, когато съм безпомощна да направя нещо", каза Дзанато.

 

Представители на гражданската инициатива ще участват в екип в отворената покана за концепция за сградата на банята, отговори Дзанато на въпрос от CityBuild.bg. Очаква се заданието да бъде обявено скоро, като обхватът за разработка на концепциите е: Северното и Източно крило на Централна минерална баня, коминът заедно с пространството между сградата на банята и Направление "Архитектура и градоустройство", както и площад Бански и прилежащите пешеходни и транспортни подходи. Всяка предложена концепция трябва да бъде базирана на използването на минералната вода.

 

Качественият дизайн запазва своя характер с времето

Снимка: CityBuildHOME.bg

 

Очаква ни постепенна трансформация

 

„Нямам усещане за голяма криза заради извънредните мерки, свързани с коронавируса, но ситуацията ще доведе до промени - може би не толкова бързо, а с постепенно трансформиране. Човешките отношения трудно се променят, но се променя начинът, по който живеем - ще има преосмисляне и поддържане на дистанция", смята Галя Дзанато.

 

Качественият дизайн запазва своя характер с времето

Снимка: СКЛАДА


Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Арт