Изложба събира 30 от най-успешните примери от българския дизайн за последната година

05.11.2018 / 11:26 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Изложбата е в рамките на Фестивала за дизайн МЕЛБА.

 

"Преглед на българския дизайн 2018" ще събере за пръв път на едно място 30 примера от българския продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и социален дизайн. Участниците и произведенията са селектирани от Студио Комплект, които се занимават с темата от над 10 години. Изложбата е поглед над случилото се в дизайна у нас в последната година.

 

Изложбата ще бъде открита официално на 8 ноември в УниКредит Студио и ще остане за свободно разглеждане от българската публика до 30 ноември. В рамките на изложбата посетителите ще могат да номинират любимия си дизайн за годината. Изложбата ще покаже приложение на новоразработени материали и функционалности, иновативни начини за комуникация и предаване на послания, дизайн за всички възрасти и за специални общности.

 

7 световни имена в различни сфери на дизайна пристигат в София

 

В категорията Продуктов дизайн и керамика са селектирани произведения на Константин Ачков, Ина Дамянова, Furthermore, tochka&tochka и Елица Бонева. Примерите са обединени от общия знаменател на иновативния подход и отчетлив отзвук в интериорното пространство.

 

Категорията Социален дизайн подчертава способността на дизайна да работи за облагородяването на средата и провокация за размисъл относно валидността на общоприетите норми. Силни примери, представени в изложбата, са Новото площадно пространство - Крайбрежна алея във Варна, Демократос, кампанията Паметни жени, Пешеходна система за ориентация на туристите в град София и Скритите букви.

 

В областта на графичния дизайн са селектирани проекти, които показват неговото широко приложение в печат, онлайн, реклама, култура, бизнес, производство и др. Категорията е с участието на студиото Four +, Красен Кръстев, Next DC, Студио Пункт, Габриела Стайкова.

 

Илюстрация е област от дизайна, която търпи бурно развитие през последните години в България, тъй като дава голямо свобода на изразяване и възможност за активно популяризиране на самите произведения и техните автори у нас и извън страната. В "Преглед на българския дизайн 2018" тя е представена от Borislava Willnevermadeit, Ти-ре, Люба Халева, Костадин Кокаланов, Розалина Буркова.

 

Нева Балникова, Велислава Божинова, Цеца Георгиева, проекта Сфера, Евгения Цанкова ще представят направени от тях бижута, като обединяващо е разглеждането им като форма на визуални творчески експерименти.

 

В "Преглед на българския дизайн 2018" категорията Мода и текстил е представена от Стефан Карчев, Мила Чорбаджиева за Шевица, Chopova Lowena, Софтър Уайлд и Стампа.

 

В рамките на Фестивала МЕЛБА ще се проведе и еднодневен Международен симпозиум с лекции на седем големи европейски имена в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. На 10 ноември от 10:00 до 18:00 часа, в мястото за дизайн, култура и иновации Генератор, българската публика ще срещне за пръв път имена като Пени Мартин - основателката и главна редакторка на световноизвестното лайфстайл списание The Gentlewoman, чешкия бранд за ръчни произведения от стъкло и носител на Czech Grand Design - DECHEM, и лабораторията за прототипиране на идеи за устойчив бъдещ начин на живот SPACE 10. Симпозиумът е единствената платена част на фестивала и билети могат да се закупят от тук.

 

Международен Симпозиум

10 ноември 2018 | събота

Генератор, бул. Черни връх 47

 

Изложба Преглед на българския дизайн 2018

9 ноември - 30 ноември 2018 г.

Официално откриване - 8 ноември, 18:30 часа

УниКредит Студио - София, пл. Света Неделя 7


 

   още от Новини
   още от Арт
   още от Любопитно