Изложба показва изящни, приложни изкуства и дизайн

04.06.2019 / 13:26 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

В нея ще участват със свои произведения ученици от 8-ми до 11-ти клас от 13 училища по изкуствата от цялата страна.

 

Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София. Настоящото му юбилейно XV издание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата. На 5 юни (сряда) от 18 ч. в Арт-галерията на НДК ще бъдат връчени грамотите на наградените ученици и ще бъде открита изложбата на учениците.

 

Изложба показва изящни, приложни изкуства и дизайн

 

Ще бъдат представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани за конкурса. Наградите са 48 и ще бъдат присъдени в 16 специалности – „Живопис”, „Графика”, „Скулптура”, „Художествена керамика”, „Силикатен дизайн”, „Художествена дърворезба и мебел”, „Художествена обработка на метали”, „Художествена тъкан”, „Моден дизайн”, „Рекламна графика/графичен дизайн”, „Илюстрация и оформление на книгата/анимация”, „Детски играчки”, „Иконопис/стенопис”, „Пространствен и промишлен дизайн”, „Сценичен костюм”, „Театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла”.

 

Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2019 г., приета от Министерски съвет. Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място, ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

 

Изложбата ще продължи до 19 юни.


 

   още от Новини
   още от Арт