Нова изложба на Атанас Парушев в галерия „Стубел“

27.03.2018 / 13:59 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Експозицията от изпълнени в акрил творби стилистически е продължение на предишната, изчерпателно назована навремето от автора си „Абстрактно“.

 

Преди три години галерия „Стубел" обогати с появата си картата на столичната културна география. Това събитие беше инициирано със самостоятелната изложба на сливенския художник Атанас Парушев - Шока. Завършил живопис в Националната художествена академия като възпитаник от първия випуск ученици на проф. Иван Кирков - един от малкото истински интелигенти и новатори в българското изкуство на 60-те и 70-те години, Атанас Парушев от години работи в най-интелектуалната и донякъде елитарна посока в живописта на изминалите сто години - безпредметната образност, популярно наричана „абстрактна живопис". Настоящата експозиция от изпълнени в акрил творби стилистически е продължение на предишната в „Стубел", изчерпателно назована навремето от автора си „Абстрактно".

 

Нова изложба на Атанас Парушев в галерия „Стубел“

 

Дългогодишните творчески изследвания на Парушев в зоната на нефигуративната живопис имат характера на опити за докосване до онова неуловимо „духовно в изкуството", дало чрез популярната студия на Василий Кандински началото на жанра на абстрактната картина, но също и на търсене на определен път за себепознание, така важно за всеки художник. В своите на най-нови произведения, продължаващи една дълга традиция на лична пластическа тематика, условно наречена Вертикали, Шока съзнателно е достигнал до някаква „минималистична абстракция", редуцирана като че ли от всякакви мисли и чувства, като в тази линия най-впечатляващото му естетическо постижение е компресирането на трите измерения на имагинерното пространство на картината в две (по-скоро едно и половина!), запазващи при това усещането за невидими обеми. Пространствената композиция на всяка отделна творба е сведена до знака на „вертикала" в движение, цвят и емоционална температура.

 

Новата изложба на Атанас Парушев е впечатляващ етап от артистичното израстване на автора, който той доверчиво споделя с публиката.

 

Филип Зидаров  

 

Нова изложба на Атанас Парушев в галерия „Стубел“ 

 

Атанас Парушев е роден в гр. Сливен на 7 април 1958 г. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Иван Кирков (1985 г.). Член е на Съюза на българските художници от 1991 г. Участва във всички общи художествениизложби (1985-1991). Има над 20 самостоятелни изложби, многобройни участия в колективни изложби у нас и в чужбина.

 

Избрани самостоятелни изложби:

 

2015 г. - „Абстрактно", галерия „Стубел", София
2011 г. - „Вертикали", галерия „Арт 36", София
2009 г. - галерия „Агора арт", Сливен
2007 г. - „Вертикали", галерия „L'Union", Пловдив

2006 г. - „Абстрактно", галерия „Хит арт", София
2001 г. - Галерия PiArtworks, Истанбул, Турция; Галерия „Арт 36", София

1998 г. и 2000 г. - Изложби в галерия „Арт 36", София

1995 г. - Самостоятелна изложба в Национални есенни салони, Пловдив

1994 г. - Самостоятелна изложба, галерия „Ла Купол", Ной Изенбург, Германия


Избрани колективни изложби:


2014 г. - „Неразказаната абстракция", живопис и скулптура, „Шипка" 6, София
2012 г. - Изложба на представителството на СБХ в Сливен, „Шипка" 6, София
2009 г. - „О вине... и не только", Централна изложбена зала „Манежа", Москва
2006 г. - „Иван Кирков и ученици - 20 години след началото", „Шипка" 6, София
2006 г. - Международна художествена изложба «Източните съседи», Културен център „Бабел", Утрехт, Холандия
2005 г. - „Лични митологии", Национален изложбен център, София
2004 г. - Изложба на художници от пленер „Кабиле 2004", галерия „Богориди", Бургас
1990 г. - „Умерен авангард в рамките на традицията", „Шипка" 6, София


Носител на наградите:

"Добри Чинтулов", Сливен, (2007)

„Сирак Скитник" (2000 и 20

Втора награда за живопис, Есенен салон, София (1993).

 

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, сливенската галерия "Димитър Добрович", частни колекции и художествени музеи в чужбина.


 

   още от Новини
   още от Арт