Изборът на врата не е лесна работа

15.10.2013 / 14:30 - citybuildhome.bg
  свежо  

Какво е важно да знаем, когато купуваме интериорни или блиндирани врати. Как да се предпазим от най-честите грешки при решението, какви са спецификите, за които задължително трябва да се информираме, разказва Весела Атанасова, мениджър-продажби в GTT.

 

Много от интериорните дизайнери, с които съм разговаряла, твърдят че интериорната врата може да провали един интериор или да превърне невзрачно пространство в нещо красиво. Така ли е?
Вратата  не е нещо, което се ползва на съзнателно ниво. И визуално, и практически, вратата се ползва на несъзнателно ниво. Но, е нещо, което се ползва многократно в ежедневието. Ако дизайнът й разваля пространството по някакъв начин, със сигурност ще води до дискомфорт. Същото се отнася и до функционалността на вратата. Като започнем от входната врата, за която първото условие е сигурността, другото е изолация-шумо и топло и след това съобразяване с дизайна на апартамента или къщата.

Изборът на врата е доста труден избор. Особено, когато си решил да съчетаеш в пространството стил, който да е в синхрон, изборът на врата става крайъгълен камък. Защото вратата трябва да се предвиди предварително, а дизайнът й трябва хем да натежи на общата визия, хем да не се „бие" в общата концепция, а и да остане дълго време за ползване. Защото това не е стол, който купуваш на момента, ползваш го известно време и винаги можеш да го замениш. Смяната на една врата винаги е свързана с ремонтна дейност-изисква пари, нерви, време, носи мръсотия след себе си.

Изборът на врата не е лесна работа

Как да изберем най-правилният дизайн?
По отношение на дизайна и съчетанието между визията на интериорната и блиндираната врата има два типа клиенти. Единият държи визията на интериорната и блиндираната врата да в абсолютно съчетание и синхрон. Това се среща по-често, когато става дума да по-малки апартаменти. Не върви едната врата да е блиндирана, другата -алуминиева, третата-дървена, четвъртата-стъклена...

Но има и клиенти, които търсят точно обратното. Даже имах един клиент, който се пошегува, че съм му направила всички врати еднакви и гостите му, вместо да си тръгнат, влизат в спалнята му.

В по-големи пространства често се ползват различни по визия врати и дизайнът трябва да е съобразен със зоната, за която са предназначени.

Това не затруднява ли задачата, тъй като трябва да се помисли за интериорните врати преди всичко друго
Блиндираната врата може да се постави още във фазата на груб строеж. Интериорната врата се поставя след поставянето на настилки и завършването на стените. Затова е необходимо решението за това как ще изглеждат интериорните, да бъде взето преди всичко друго. Дали ще бъдат еднакви и ще спомагат за общата идея на пространството или ще бъдат разделени под някака идейна форма.

Рядко клиентите си дават сметка, че взимането на решение за вратите не е толкова лесна работа. Затова работата с интеиорен дизайнер е по-лесна, когато се прави ремонт или се нанасяте в ново жилище, тъй като той е предвидил тези специфики, наясно е с функционалността, размерите на отворите и други технически параметри.

Не всеки, обаче, има възможността или желанието да работи с дизайнер. Как тези неща могат да бъдат преодоляни без специалист?
Нека след решението за ремонт, първо да се помисли за вратата и дограмата. След това следва обзавеждането. Спазването на тази поредност ще спести много време и нерви и средства.

Каква е формулата за функционална врата?
Подобно на блиндираните врати, интериорните също имат нужда от шумо- и топлоизолация. Топлоизолацията е особено задължителна, когато става дума за къща. Не трябва да се забравят и качествата, които вратата има по отношение на влажните помещения. Материалите на качествените врати са така добре обработени, ча самият фурнир е влагоустойчив и няма проблем при поставянето на такъв тип врата при банята и тоалетната. Във вратите в по-нисъкия ценови клас често не се залага тази допълнителна обработка. Проблемът на тези врати е в областта на касите отдолу. МДФ-ът се зарязва, поставя се върху настилката и оттам нататък е много лесно просмукването на влагата. При нас задължително при влажните зони, допълнително се запепечатва с влагоустойчив силикон, което дава двойна гаранция.

Какви врати предлага фирма GTT?
От интериорните врати предлагаме продуктите на италианските марки Barausse, Door 2000 и Lualdi. Селекцията на фирмите, чиито врати предлагаме е направена добре и предлагаме качествени, дизайнерски и естествено скъпи врати, но пък задоволяващи всякакви видове и вкусове, както и индивидуални решения на клиентите. Интериорните врати на масовите фирми имат ограничения в размера. При нашите фирми, всяка врата се прави по желание на клиента. Има възможност да се направят крила до 2.70 м., което много малко от фирмите могат да си позволят да правят.

Стъклото дава възможност за по-високи размери. В такъв случай стъклена врата или не?
Моето лично мнение, е че стъклените врати са по-скоро подходящи за офиси и заведения. Те нямат никаква шумо и топло-изолация. Но, пък с тях могат да се разделят помещенията по много интересни начини и да се създаде игра със зоните в пространството. Преди около две години стъклените врати започнаха масово да се използват за тоалетни и бани, защото няма опасност да се повредят от влагата.

Врати от МДФ, дали фурнирован, фрезован или боядисан в цвят, са вратите с личен характер и индивидуалност.

Най-добре е да можем да съчетаем дизайнът с функционалността. Но, ако не можем? Дизайн или функционалност?
Когато стои сериозният проблем с бюджета, е хубаво да намерим златната среда. Това е трудна задача. Важно е да се заложи на врата, която да се държи добре във времето, а не след две-три години да създаде проблеми. Ако не можем да си позволим да платим освен за функционалност, и за дизайн, може би е хубаво да се заложи на по-изчистените модели. Защото всяко дизайнерско решение, всяка фрезовка, всяка странност в изработването, оскъпява цената.

Споменахме за блиндираните врати. Какво е важно да се знае за тях?    
Първата и най-важна функция на блиндираната врата е да бъде сигурна. Всяка истинска изпитвана и сертифицирана врата представлява метално шаси от метални листове  във вътрешността, които са с определена дебелина. Те са с Т-образни оребрения от същия метал, които всъщност дават якостта на вратата. Различни са дебелините на крилата. Тази метална конструкция е запълнена с минерална вата, която дава и шумоизолацията. Върху тази кострукция са поставени МДФ-ни плоскости с различна дебелина. При нас те са от 9 мм. нагоре.

Другото важно условие за сигурността, е заключващата система.  При блиндираните врати най-високият клас на взломоустойчивост по европейските стандарти е 6. С такъв разполагат банките и трезорите. За едно жилище не е необходимо чак такъв клас. Трети клас е абсолютно достатъчен, за да предпази домът ви от дребни престъпници. Тестът за определяне на класа се прави от специалист-взломаджия, който с набор от инструменти трябва да отвори вратата за 15 минути. Колкото повече са минутите  и инструментите, които той използва, толкова по-висок е класа за защита.

Какво най-вече прави сигурна вратата?
Патронът. Колкото и да е скъп и сигурен, ако не е защитен с антипробивни пластини, ще бъде атакуван лесно. Вратите, които предлагаме разполагат с  алуминиев обкантващ профил, който позволява най-елементарното-различен дизайн отвън и отвътре, позволява лесно подменяне на плоскости, на лостови системи и брави. Бравите не са за челен монтаж, както при интериорните врати. Всяка блиндирана врата има метална кутия в металната конструкция и там е поставена бравата. Тази брава има лостови системи, която предпазва вратата да не поддава в ъглите. Нашите клиентите изибат класа, модела, визията и получават вратата в завършен вид.

Виляна Павлова

 


 

   още от Новини
   още от Интервюта