Историята на чешкия дизайн - от кубизма до 21 век

20.11.2018 / 11:22 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

От 22 ноември до 10 януари посетителите на Чешкия център ще имат възможност да разгледат новата изложба The Story of Czech Design.

 

Проектът е подготвен от Чешките центрове съвместно с Музея за приложни изкуства в Прага по повод 100-годишнината от създаването на Чехословакия и показва накратко развитието на дизайна по чешките земи. Изложбата показва колекция с емблематични примери на чешкия дизайн - предмети, които убедително са доказали своето качество във времето, дори и с това, че продължават да се произвеждат.

 

Историята на чешкия дизайн - от кубизма до 21 век

 

Между показаните неща няма да липсват класиките в чешкия дизайн - столовете Ton, колелото Favorit от 50-те години, известният комплект от гарафи и чаши на Адолф Матура, награден със златен медал на Миланското триенале през 1960. Специално място в изложбата е отделено на кубистичните и други предмети на приложното изкуство от първата половина на 20 век, които имат нов живот благодарение на компанията Modernista. Няма да липсват кристалните съдове на Павел Янак, прословутият стол на Властимил Хофман, незаменимото кресло на Индржих Халабала или играчките на Ладислав Сутнар.

 

Наред с иконичните експонати ще бъдат представени и по-обикновени, и по-малки предмети като джобното ножче „рибка", механични моливи и надуваеми играчки Fatra от Либуше Никлова, както и редица други „всекидневни уникати". В селекцията попадат още творбата на Рони Плесъл - бирена чаша за Pilsner Urquell, както и примери за чисто нова визуална идентичност, подготвена от Якуб Короуш, Матей Хабера и Томаш Броусил за фирма Primeros, за която те получават чешката награда Czech Grand Design 2017 в категорията „Графичен дизайн".

 

Историята на чешкия дизайн - от кубизма до 21 век

 

Посетителите на галерията в Чешкия център ще имат възможност да закупят част от показаните неща в новооткрития Czech Design Маг. Освен описаните по-горе предмети, се предлага и съвременен дизайн на известните марки BOMMA, Rückl, Сeský porcelán Dubí a.s. и Dechem.


 

   още от Новини
   още от Арт