"По грешките ще ме познаеш, време"

04.05.2018 / 15:14 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Това е третата поред изложба, посветена на 70-годишнината на художника и поета Георги Трифонов.

 

С непрестанното усещане, че живея в няколко епохи (от спомени за карлуковските пещери до космически и политически новини), струва ми се, че не намерих истински дом в нито една от тях.

Въпреки всичко написано и нарисувано през годините.

За да кажа на времето, което идва:           

- Време, време, не ме ли познаваш по грешките? Аз съм твое дете...

 

21.07.2007 г.

Георги Трифонов

 

По грешките ще ме познаеш, време

 

По грешките ще ме познаеш, време..." е третата поред изложба, посветена на 70-годишнината на художника и поета Георги Трифонов (предишните, открити в края на 2017 г., са с живопис играфика от частни колекции ? на Васко Жеков, Вежди Рашидов, д-р Кольо Бянови др.).

 

В експозицията са представени живописни творби, създадени  в периода 1973-1989 г. - времето, през което Георги Трифонов се появява в българския художествен живот и бързо спечелва име на един от най-интересните и характерни съвременни художници. Повечето от представените платна са големи и сложни, наситени с фигури композиции, документиращи съвършеното владеене на класическия рисунък, послужило като отправна точка за гротеската и абстрактносттав по-късните произведения на художника.

 

Изображенията включват близки и далечни планове, които сами по себе са отделни композиции; портретите на съвременници или исторически личности също са решени като многопластови композиции; колоритът е далеч от „смрачаването" и късните трагични тонове; изгубеният рай са спомените за светлото детство на село. Вярата, че българското село и българската земя са закваската на българския  характер, проличава и в знаковия за творчеството на художника диптих Български иконостас (едната му част е на плаката на изложбата) - българският Христос е селянинът, разпнат на забитото в опожарената му земя рало.

 

По грешките ще ме познаеш, време

 

Картините са създавани за многобройните общи изложби, организирани от СБХ преди промените през 1989 г,. и сесъхраняват се във фондовете и галериите, които са ги откупували. Стремежът на изложбата е да ги възкреси за по-широка публика и да покаже, че творбите, създавани „по повод" в едно отричано днес време, са безспорен факт на българската култура, когато са нарисувани от голям художник. Дори ако е грешал...

 

По грешките ще ме познаеш, време

 

Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. на гара Карлуково, Ловешка област, в железничарско семейство. През 1966 г. завършва Националната художествена гимназия в София, а през 1974 г. - Националната художествена академия в София (през учебната 1972-1973 г. е изключен за една година).

 

От 1973 г. Трифонов участва в общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни изложби на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и др. През 1986 г. той получава голямата награда на СБХ за рисунка „Илия Бешков". Автор е на 1600 броя живописни картини, над 5000 броя скици, рисунки, акварели и графики, над 250 броя керамики и пластики, 29 проекта за стенопис и около 15 реализирани стенописи (някои от тях унищожени), 10 стихосбирки. Илюстрирал е над 200 книги на български и чуждестранни автори.

 

През 1993 г. по негово предложение е учреден фонд „Поддържане на изкуството в България" към СБХ. През 1999 г. е обявен за почетен гражданин на град Червен бряг. През 2000 г. получава наградата на Сдружение „Гражданин" за творческа личност на годината. През 2011 г. получава орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие.

 

Георги Трифонов умира на 4 юни 2011 г. в София.

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

 

ПО ГРЕШКИТЕ ЩЕ МЕ ПОЗНАЕШ, ВРЕМЕ...

70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ТРИФОНОВ

Живопис 1973 - 1989

 

Галерия на СБХ

ул. „Шипка" 6, етаж 1

10-30 май 2018 г.

откриване - 10 май, 18.30 часа


 

   още от Новини
   още от Арт